duminică, 5 iunie 2011

Bacteria ucigasa E.coli a suferit o noua mutatie

E.coli a suferit a doua mutatie ce o face invincibila
Bacteria ucigasa E.coli a suferit o noua mutatie, dupa ce se anuntase ca devenise contagioasa si se transmitea la om. Acum, conform rapoartelor de la un laborator specializat din China, bacteria a devenirt super-rezistenta la antibiotice, iar viteza de raspandire i-a crescut. In plus, timpul de supravietuire in aer (deci cat timp poate deveni activa ca sa molipseasca un nou pacient) s-a dublat.
Acest fapt anunta o veritabila pandemie de E.coli, in noua forma mutant. "Bacteria nu este cea pe care am crezut-o pana acum, forma ei vulgara cu care eram obisnuiti. Ea a suferit o serie de mutatii care o fac deosebit de rezistenta si de penetranta, rezistenta la antibiotice si mai ales, dezvolta o toxina mortala. Are o toxicitate deosebita. Tocmai aceasta toxiceitae este cea care provoaca decesul la om", a declarat Dieter Hoffbach, seful Laboratorului de bacteriologie din Stuttgart (Germania).
In mod normal, Escherichia Coli, cum e denumita bacteria vulgara, provoaca toxiinfectii alimentare. Ea traseste in medii bogate in apa si de aceea un mediu excelent de cultura a fost in castraveti, care sunt formati din 87% apa. de la castraveti a trecut la om iar prin forma mutanta se raspandeste rapid, devenind contagioasa si deosebit de periculoasa, dat fiind numarul mare de decese deja inregistrate, mai ales in Germania, unde a izbucnit focarul de infectie - se zice - de pe urma unui import masiv de castraveti din Spania.
"Dacă legumele şi fructele sunt consumate crude, este esenţial să respectăm normele de igienă, indiferent dacă respectivele sunt româneşti sau nu", a declarat, pentru NewsIn, Victor Olsavsky, reprezentantul OMS în România. Olsavsky a mai spus că, până în momentul de faţă, în România nu s-a înregistrat niciun caz de infecţie provocat de bacteria E.coli, însă nu exclude un posibil risc.

"Este greu de stabilit cu exacitate punctul de pornire al epidemiei. Autorităţile din România ţin în permanenţă legătura cu cele din Germania pentru a cunoaşte evoluţia epidemiei şi monitorizează toate importurile", a adăugat Olsavsky. OMS a anunţat joi că tulpina bacteriei E.coli aflată la originea epidemiei din Europa este nouă. Testele genetice preliminare arată că tulpina reprezintă o mutaţie provenind din două tipuri diferite de bacterii E.coli şi conţine gene letale ce ar putea explica de ce epidemia din Europa are o asemenea amploare şi pare atât de periculoasă.

Peste 1.500 de persoane au fost infectate cu bacteria E.coli, care poate provoca sindrom hemolitic-uremic, ce poate fi letal. Iniţial, s-a crezut că epidemia de E.coli a fost provocată de castraveţi bio importaţi din Spania, dar testele au contrazis această ipoteză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu