joi, 26 mai 2011

Scriitorul care a anticipat revolta din decembrie 1989

Scriitorul care a anticipat revolta din decembrie 1989
 
de Cosmin Navadaru  HotNews.ro

 


Revolutia din decembrie 1989
Foto: Agerpres

Sustinator al disidentilor din Romania anilor '80 (Dan Petrescu si Grupul de la Iasi), critic la adresa regimului neo-comunist, Ioan Petru Culianu a fost asasinat pe 21 mai 1991, in conditii suspecte. Se afla in cladirea Divinity School, unde lucra ca profesor de istoria religiilor in cadrul Universitatii din Chicago. Este autorul nuvelei "Interventia zorabilor in Jormania", o carte despre rasturnarea regimului comunist, pe care a publicat-o inainte ca Revolutia din '89 sa aiba loc. In cadrul unei dezbateri sustinute saptamana aceasta la Institutul Cultural Roman, Gabriela Adamesteanu, Andrei Oisteanu, Paul Cernat si Horia-Roman Patapievici au prezentat cateva scenarii privind moartea lui I.P. Culianu.
  • Citeste in continuare despre obsesia lui Culianu fata de KGB si afla ce fost vice-prim-ministru al Romaniei ar putea fi implicat in asasinarea celebrului istoric al religiilor.

Despre obsesia lui Culianu pentru KGB
Gabriela Adamesteanu, autoarea unui interviu cu Ioan Pentru Culianu (materialul a fost realizat cu doar cateva luni inainte de moartea profesorului): "Ioan Petru Culianu mi s-a parut neverosimil de tanar. Avea 40 de ani, dar eu nu ii dadeam mai mult de 28-30. Mi s-a parut perfect adaptat lumii in care traia".

"Revolutiile din Est au fost organizate, structurate de KGB, de imperiul pe care il prezinta in literatura lui. Are cateva fraze explicite in timpul interviului, cum KGB-ul lucra pe super-computere.

Computerele erau permanent in discutia cu Ioan Petru Culianu, el era obsedat de tehnologii. Ideea era ca KGB-ul ar fi vazut ca sistemul nu mai merge si atunci a deschis spre economia de piata intreaga economie de est. I-am spus ca asta e o teorie care se citeste si in Romania Mare. Mi-a raspuns: "Da, e acelasi lucru, pentru ca de fapt Securitatea vrea sa spuna ca ei au facut Revolutia si ca e meritul lor. Dar sensul in care spun eu si cel in care spune Romania Mare este diferit".

Despre nuvela care a anticipat revolta din 1989

Andrei Oisteanu (cercetator la Institutul de Istorie a Religiilor "Culianu a publicat in martie '89, deci cu 6 luni inainte de Revolutie, o nuvela despre Revolutia romana, pe care a intitulat-o "Interventia zorabilor in Jormania", apoi a rescris-o dupa decembrie '89 si a publicat o continuare intitulata "Jormania libera". Aici spune niste lucruri care apoi s-au dovedit extrem de corect si de adevarate si care atunci erau ascunse.

Culianu avea aceasta metoda de a intelege lucruri care de regula nu sunt spuse, de a arunca in aer stereotipii de istorie sau de istorie culturala si a prezenta brusc o privire proaspata asupra lucrurilor".

Paul Cernat (critic literar, publicist si eseist): ""Interventia zorabilor in Jormania" si "Jormania libera" fost incluse intr-un volum - "Pergamentul diafan". Sunt doua naratiuni care sunt cumva disonante in raport cu celelalte piese ale acestui puzzle. Sunt doar niste naratiuni anticipative. Culianu a cochetat cu science-fiction-ul, dar, mai mult decat atat, era un autor de fictiuni anticipative intr-un sens foarte larg. Chiar si cand scria despre lucruri din trecut, avea o dimensiune puternic speculativa.

Aceste naratiuni, citite in anii 1990, 2000, socheaza prin caracterul lor profetic, prin capacitatea de anticipare, daca nu al detaliilor, cel putin al schemei mari prin care s-a produs rastunarea de regim din 1989. Ioan Petru Culianu incerca de fapt sa rezolve un joc
.

Multa lume a crezut ca eliminarea fizica a lui Culianu a avut legatura si cu aceasta capacitate de anticipare a ceea ce s-a intamplat in decembrie 1989, prin aceste doua scrieri. Culianu a facut un exercitiu de virusare a unui program: el stia sau intuia cum functioneaza marile sisteme de putere, stia ca acestea operau cu programe mentale sau celor omoloage de tip religios. El dezvolta un rationament care face un algoritm de gandire al celor care l-au inlaturat pe Ceausescu in decembrie 1989.

Dar nu numai aceste texte ne pun pe ganduri. Toate textele de fictiune ale lui Ioan Petru Culianu au o magie cognitiva cu totul aparte. M-a impresionat si m-a atras foarte mult la Culianu imaginea lui de erou cognitiv individualist, care lupta singur. Fara plasa de protectie, fara "spate". Este eliminat pentru ca, intr-adevar, se pare ca rezolvase prea multe ecuatii si putea deveni periculos din aceasta cauza".

Mind Games
Paul Cernat: "Culianu incearca sa introduca un principiu de coerenta, lucreaza cu programe mentale.

Posibila panica a celor care, alertati de faptul ca "asta stie ceva", au recurs la solutia extrema, provine si din aceasta teama ca nu cumva Culianu sa le viruseze programele mentale cu care operau in manipularea psihicului colectiv. Pentru ca e, e clar, schimbarea din 1989 a propus utilizarea unor programe mentale foarte sofisticate de catre organizatii profesioniste.

Or Ioan Petru Culianu actiona de unul singur. De asta cred ca a si fost eliminat, pentru ca acolo unde trebuia sa ai "spate", el actiona de unul singur."

Cine l-a ucis pe Ioan Petru Culianu - variante vehiculate

Horia Roman Patapievici - despre cine l-a ucis pe Culianu:
  • l-a ucis Securitatea
  • l-au ucis legionarii
  • l-a ucis Securitatea, care s-a infiltrat printre legionarii aflati in Statele Unite, a inspirat sau s-a folosit de legionarii de acolo pentru a-l ucide
  • a fost o crima pasionala, fie intr-o varianta homosexuala, fie intr-o varianta heterosexuala
  • a fost omorat de un halucinat, de un "iluminat", care cine stie cum a interpretat lucruri spuse de Culianu la cursuri sau la seminarii (exista o marturie despre cele trei vrajitoare care au venit la o conferinta a lui)
  • avea o asigurare de viata de 150.000 de dolari, care insa nu i-a revenit lui Hillary (prietena lui)
Culianu, un posibil pericol pentru regimul neo-comunist
Andrei Oisteanu: "Sunt voci care spun "bine, dar nu era suficient ca regimul neocomunist din perioada aceea foarte tulbure (inceputul anilor 90) sa trimita o echipa a mortii impotriva unui critic acerb, asa cum era Ioan Petru Culianu?

Culianu sustinuse in anii '80 disidentii din Romania, pe Dan Petrescu si Grupul de la Iasi, dar si imediat dupa decembrie '89 a fost critic la adresa regimului neo-comunist. In aprilie 1991, a organizat primirea regelui Mihai in Statele Unite, iar exilul romano-american i-a acordat acestuia mandatul de a reveni pe tronul Romaniei (regele Mihai era atunci dusmanul numarul 1 al regimului).

Mai mult decat toate acestea, Culianu era invulnerabil. Avea statutul moral si profesional )(international) pentru a deveni un fel de lider contestatar al exilului romanesc. Acest lucru cred ca i-a pasat regimului.

El avea o abilitate nascuta din studierea miturilor si a religiilor, din intelegerea simbolurilor ascunse, depistarea lor, decodarea lor, avea aceasta abilitate si in discutarea realitatilor politice. Atunci cand scria, spunea niste lucruri care faceau regimul sa se gandeasca "Aoleu, ăsta stie!"."

Elemente "politico-politienesti" despre moartea lui Culianu.

Andrei Oisteanu: "Secretara departamentului de Istoria Religiilor l-a vazut pe asasin. A vrut sa intre in lift pentru a urca la etajul 2, unde se afla departamentul, a vazut acolo o persoana respingatoare, antipatica, "with bad vibrations" si si-a zis "ok, merg pe scari". Cand a ajuns la etajul 2, l-a vazut cautand numele scrise pe birouri, numele profesorilor. A schimbat cateva cuvinte cu el, vorbea o engleza cu puternic accent romanesc.

FBI-ul, impreuna cu ea, a facut portretul robot. Acest portret a fost publicat la sfarsitul anilor '90 in presa romaneasca, in ziarul Ziua, care a dat si o recompensa foarte mare. La redactie au sosit scrisori, telefoane sau chiar oameni care au spus "il stim pe tip, este un fel de om de linie al Tarom-ului". Deci genul acela de om care se aseaza printre civili, ca un turist obisnuit si care are grija la eventuale actiuni teroriste. Lucrurile au ramas cam acolo.

Zilele trecute, procurorul Dan Voinea, seful Parchetelor militare, a dat un interviu in presa, in care a confirmat aceasta teorie, spunand ca elemente din flotila lui Ceausescu, Tarom, puternic securizata, s-au asezat in SUA, au infiintat o firma de transport marfuri cu camionul. Si ca unul dintre acesti tipi, originar din sistemul Tarom, ar fi actionat. Si corespunde cu portretul robot.

Ramane de vazut numele din spatele lui. Exista un nume vehiculat, un nume de politician important de la inceputul anilor '90, vice-prim-ministru. Si pe care il mentioneaza si Ted Anton in cartea lui, e vorba de Gelu Voican-Voiculescu. Il mentionez si eu in prefata cartii lui Ted, luandu-mi toate precautiile (pentru ca nu te joci cu astfel de lucruri) si spunand imediat si ce a declarat Gelu Voican-Voiculescu asupra acestei acuze: "Este o prostie
!"."

sursa HotNews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu