sâmbătă, 21 mai 2011

Democratia a distrus biserici !

Democratia a distrus mai multe biserici decat comunismul


Democratia a distrus mai multe biserici decat comunismul
La ora actuala nu exista o evidenta precisa si clara a bisericilor de pe teritoiul Romaniei care au fost demolate, distruse, ori au pierit din ignoranta oamenilor si autoritatilor, chit ca erau monumente istorice cu care tara noastra s-ar fi putut mandri. La baza acestei deplorabile situatii sta atat nepasarea, cat si interese care n-au nici cea mai mica legatura cu cele sfinte, dupa cum se va vedea in continuare. Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a lansat o "Fericire" demna de toata lauda si credinta, care le completeaza inspirat pe cele din Noul Testament: "Fericiti cei ce construiesc biserici, nu cei ce le demoleaza!" Sublim! Dar ce sa mai inteleaga crestinii acestor meleaguri, cand si Patriarhia este implicata major in demolarea unor biserici care, desi il slujesc pe Iisus, nu sunt ortodoxe, dar tot crestine? Este vorba despre un alt Dumnezeu? Este vorba despre enoriasi potrivnici crestinismului? De buna seama ca nu. Si-atunci - Doamne apara si pazeste! - ce se intampla cu noi? Departe de a-si aroga meritul intocmirii unei liste complete a bisericilor distruse, prezentam unele demolari ale lacasurilor de cult care ne fac natia de ras, in ochii intregii lumi.
Dupa unele pareri, ulterior inghesuielii din decembrie 1989, in Romania au fost rase de pe fata pamantului mai multe lacasuri de cult decat in timpul lui Ceausescu. Nimeni nu stie cate, cu exactitate. Iar ministrului Culturii si Cultelor, cu atat mai putin, fiind prea ocupat cu alte probleme. Ce e interesant, pe masura demolarii bisericilor de alta religie crestina, construirea de lacasuri ortodoxe a luat avant. La ora actuala se ctitoreste o astfel de biserica la un interval de 1 - 2 zile.
Biserica purta numele demolatorului
Sambata, 9 august 2008 - in postul Adormirii Maicii Domnului - angajatii firmei PRESCOM SA Brasov au pus la pamant biserica "Sfantu Nicolae" de pe strada Carpatilor. Lacasul de cult a fost ridicat pe un teren ajuns in proprietatea lui Ioan Neculaie, patronul clubului de fotbal FC Brasov, bineinteles cu acordul acestuia. Ulterior, magnatul si-a uitat promisiunea si nu a mai donat terenul respectiv bisericii, asa cum se angajase. Mai mult, vanzand parcela unui fond de investitii din strainatate, a obtinut avizele necesare de la primarie si a pus-o la pamant, ca terenul sa ramana degrevat de sarcini. Asa sa-i ajute Dumnezeu!
Stigatul de durere al bisericii din Ungheni
Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, din Ungheni, judetul Mures a fost demolata sistematic, ca in locul ei sa fie construita alta ortodoxa. Purtand hramul "Sfanta Treime" a fost ridicata din piatra de iobagii romani, intre anii 1858 - 1864, intrand samavolnic in patrimoniul BOR in 1948, odata cu venirea comunistilor la putere. Oricat au cerut preotii greco-catolici sa le fie retrocedata biserica, dupa 1989, autoritatile n-au aplecat urechea la cererile acestora, motivul invocat fiind acela ca in localitate sunt mai multi enoriasi ortodocsi decat catolici. Cand a inceput procesul de restituire, s-au cerut copii dupa Cartea Funciara si s-au obtinut. La un timp, insa, originalele au disparut ca prin farmec. Pe urma, biserica a fost scoasa din patrimoniul monumentelor istorice, cu complicitatea Consiliului Judetean Mures si Ministerului Culturii si Cultelor, autorizatia de demolare fiind obtinuta in mai 1998. |n ultimii zece ani, greco-catolicii n-au mai fost lasati sa-si ingroape mortii in cimitirul propriu, acesta ajungand in proprietatea statului.
|n replica, Parohia Ortodoxa Ungheni considera ca totul s-a facut legal. Primaria le-a dat greco-catolicilor alt teren, unde si-au construit o noua biserica. Mai mult, ortodocsii sunt dispusi sa le dea unitilor cu Roma materialul din bisericuta veche, de parca respectivele bunuri le-ar fi apartinut vreodata in mod legal. "Daca am mai fi pusi in situatia sa incepem biserica noua, n-am mai alege solutia respectiva. Dar acum este ridicola pretentia de a nu definitiva biserica noua in care s-au investit multe miliarde de lei si atata truda a credinciosilor din Ungheni", a comunicat Parohia Ortodoxa. Cazul bisericii din Ungheni, care inca se mai judeca, a ajuns in atentia Congresului SUA, ca si americanii sa se cruceasca de ce le trece romanilor prin cap.
|ntelegere de taina
Biserica "Sfantu Nicolae" ridicata in urtea spitalului vechi din Suceava a fost pusa la pamant cu buldozerul, ca sa poata fi construi un spital nou. IPS Pimen si primaria au cazut de acord pentru reconstructia acesteia in alta parte si n-a mai iesit scandal. Totusi, pictura bizantina interioara a zidurilor, reconstituita recent, a costat doua miliarde de lei vechi. N-a mai apucat sa fie sfintita.
Drama bisericii din Badon
Aprilie 2007, Ajunul Floriilor. Pe motiv ca vor sa construiasca o biserica noua mai incapatoare, ortodocsii din localitatea Badon, judetul Salaj darama lacasul de cult revendicat de Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, ce fusese ridicat la 1720. Toate avizele necesare au fost obtinute de la autoritati, constructia nefiind inscrisa pe lista monumentelor istorice. Episcopia Oradiei, Bihorului si Salajului a bagatelizat evenimentul in mod cinic, spunand ca biserica catolica va dainui, fiindca din materialele recuperate se va face fundatia noii biserici ortodoxe. Unitii s-au adresat si in acest caz Departamentului de Stat al SUA, denuntand modul in care sunt respectate drepturile omului in Romania. Iata concluzia americanilor despre nebunia noastra mioritica: "Biserica Ortodoxa a continuat sa demoleze biserici greco-catolice sub diferite pretexte si, totodata, a incercat prin tot felul de metode sa obstructioneze returnarea bisericilor. La 5 aprilie 2007, folosind o cunoscuta practica de construire a unor pereti falsi externi in jurul vechii biserici, Biserica Ortodoxa a demolat o biserica greco-catolica din secolul al XVIII-lea din Badon, judetul Salaj. Autoritatile nu au rectionat la plangerile greco-catolicilor, in legatura cu demolarile ilegale".
Alte demolari
Dupa acelasi tipic s-au petrecut lucrurile in cazul demolarii bisericii din comuna clujeana Taga, fara nici un fel de autorizatie de constructie. De asemenea, biserica din comuna Mihai Viteazu, de langa Turda, a fost pusa la pamant cu buldozerele si escavatoarele, ca in locul ei sa se construiasca alta ortodoxa. Soarta bisericii de lemn din Cerghid, judetul Mures - construita inainte de 1900 - a ramas una necunoscuta. Ortodocsii spun ca a fost mutata, fara a putea preciza unde; localnicii sustin ca a fost vanduta, iar greco-catolicii considera ca a fost distrusa in 2005. |n satul alaturat Cerghizel, o alta biserica de lemn sta sa cada, sufocata de cea noua, ortodoxa, din caramida.
Biserica Evanghelica Vermes, datand din secolul al XVI-lea, este lasata in paragina, dupa ce urmasii sasilor au emigrat in Germania, cedand-o ortodocsilor din localitate. Cu tot cu inventarul interior, turnul cu clopotnita si zidul de aparare care sta sa cada peste elevii ce se indreapta spre scoala din Vermes. Ortodocsii ar vrea sa ia clopotele bisericii, care suna foarte frumos, dar nici gand sa se implice in reconstructia ei. Mai bine o lasa sa se naruie si pe urma or mai vedea ce-o mai fi. Ori terenul intra in circuitul imobiliar, ori se construieste acolo o biserica ortodoxa.
Romanii de dincolo se lupta cu morile de vant
|n vreme ce romanii care vietuiesc in teritoriu se intrec in a demola biserici, cei de pe Valea Timocului, din Serbia de Est, se lupta de ani buni, aparandu-si credinta. Dupa nenumarate eforturi, in 2004 a fost ridicata biserica Malainita, care nici astazi nu este recunoscuta de autoritatile sarbe. Ba chiar s-a primit un ordin din partea orasului Negotin pentru demolarea lacasului de cult, singurul unde se slujeste in limba romana. Romanii din Serbia nu sunt recunoscuti ca minoritate etnica, fiind considerati sarbi romanizati. Iar asta nu deranjeaza deloc Bucurestiul.
La fel, in Ucraina, singura parohie romana are mari probleme cu propria existenta. Comunitatea romaneasca de la Hagi-Curda a avut una dintre cele mai frumoase biserici din fostul judet Ismail, din sudul Basarabiei. |n 1979, responsabilul sovietic cu propaganda a dat ordin ca lacasul de cult romanesc sa fie demolat. Enoriasii s-au mobilizat in jurul lui Vasile Iordachescu, epitropul parohiei "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", si spiritele s-au calmat. Peste un timp, cand acesta a fost trimis din localitate, biserica a fost rasa de pe fata pamantului, in locul ei ridicandu-se un monument, in memoria eroilor satului cazuti in Primul Razboi Mondial.
Parohia de la Hagi-Curda n-a putut fi reactivata decat in 1995 de parintele Anatol Cristea, sub obladuirea Mitropoliei Basarabiei, care apartine de Patriarhia Romana. Cu toate acestea, romanii din Ucraina nu si-au putut ridica o biserica, pentru ca mitropolitul Agafanghel al Odesei a trimis, in 1998, alt preot la Hagi-Curda. Cristea a fost alungat din sat, pe motiv ca Mitropolia Basarabiei nu este recunoscuta de Chisinau. In urma unui proces la CEDO, Mitropolia Basarabiei a fost recunoscuta de Republica Moldova, parohia de la Hagi-Curda fiind inregistrata. Dar problemele nu au incetat, iar biserica romaneasca tot nu exista.
Cateva dintre bisericile daramate de ateii comunisti
- Biserica "Sfanta Vineri" Herasca construita in 1645 si demolata la 20 iunie 1987, intr-o zi de vineri (enoriasii au strigat "Jos comunismul!")
- Lacasul bisericii "Sfantu Nicolae" din Crangasi, ctitorie a secolului al XVI-lea si cimitirul cu acelasi nume, acoperite de Lacul Morii in 1968
- Biserica "Sfantu Nicolae" Alba Postavari ridicata in 1568 si distrusa in 1984
- Biserica "Enei" cu hramul Sfantului Nicolae construita in 1611 si rasa de pe fata pamantului in 1997
- Manastirea Cotroceni, datand din 1679 si terminata definitiv de comunisti in 1984
- Biserica "Sfantu Nicolae" Sarbi (secolul al XVII-lea) demolata in 1987
- Manastirea Vacaresti, atestata documentar la 1716 (Nicolae Mavrocordat), distrusa intre anii 1985 si 1987 (cea mai mare si mai izbutita din sud-estul Europei)
- Biserica "Bradu Staicu", datand din 1726 si demolata in 1987
- Manastirea Pantelimon, monument istoric din 1750, demolata in 1984
- Biserica "Spirea Veche" (secolul al XVIII-lea) distrusa in 1984
- Biserica "Sfantu Nicolae" Jitnita (secolul al XVIII-lea) doborata in 1986
- Biserica "Izvorul Tamaduirii" ridicata in 1938 si distrusa in 1984
- Biserica "Sfanta Treime" Troita (secolul al XIX-lea) demolata in 1987
- Capela "Sfanta Mina" construita in 1892 si pusa la pamant in 1985
- Biserica "Gherghiceanu" ridicata in 1939 si distrusa in 1984
- Capela "Izvorul Tamaduirii" Crangasi ctitorita in 1943 si demolata in 1982
- Capela "Buna Vestire" ridicata in 1946 si doborata in 1989
- Biserica "Doamna Oltea" construita in 1947 si distrusa in 1986
Biserici daramate de democratie in judetele Cluj si Maramures
- Biserica de piatra din Tritenii de Jos ctitorita in 1838 cu hramul "Sfintii Arhangheli" demolata in 1995
- Biserica de lemn din Baisoara, datand din 1852 si renovata in 1894, avand hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", dezmembrata la 14 septembrie 2001
- Biserica de lemn din Ghirolt, monument istoric din 1809, dezmembrat in 1990
- Biserica din }aga ridicata in 1820 cu hramul "Sfantu Ioan Botezatorul", demolata la 9 - 10 mai 2006.
- Biserica de lemn din Bont, ctitorita in 1829, renovata in anii 1898 si 1932, monument istoric avand hramul "Sfintii Arhangheli", dezmembrata in 1996
- Biserica de lemn din Calarasi, atestata documentar din 1804, avand hramul "Sfintii Arhangheli", demolata in 1992
- Biserica de piatra din Vadu-Izei, cu hramul "Sfantu Nicolae, ridicata la 1884 si daramata cu buldozerele in 2001. A fost prima biserica romaneasca de piatra din Maramuresul istoric, ctitorita intr-o perioada in care romanii n-aveau voie sa construiasca decat biserici de lemn.
Biserici de lemn terminate din judetul Mures
- Biserica "Sfanta Maria" din localitatea Band construita in 1770 si demolata in 1997
- Biserica "Cuvioasa Parascheva" din Cecalaca construita la sfarsitul secolului al XVII-lea si rasa de pe fata pamantului in 2000
- Biserica "Sfanta Treime" din Logig ctitorita la 1773 si demolata in 1977
- Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" din Oroiu construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea
- Biserica "Sfantu Nicolae" din Valea ridicata la 1760 a fost incendiata si distrusa total in 1990.
Biserici greco-catolice demolate recent
- Biserica greco-catolica de caramida "Mihai Viteazul", de langa Turda, demolata pentru a fi construita o alta ortodoxa
- Biserica greco-catolica de zid "Nicula" de langa Gherla, judetul Cluj, demolata ca sa-i faca loc unei catedrale ortodoxe. De-a lungul a 300 de ani, aici s-a inregistrat cel mai mare pelerinaj din toata tara, de Sfanta Maria, gratie icoanelor facatoare de minuni
- Biserica greco-catolica "Sadu" ridicata de exponentul Scolii Ardelene, Inochetiu Micu Klein, ctitor al Blajului, a fost mutata la marginea orasului
- Vechiul lacas de piatra greco-catolic din Craiova, distrus intr-o singura noapte cu ajutorul armatei, pe timpul guvernarii CDR - Emil Constantinescu
- Biserica de lemn din Valea Larga, judetul Mures demolata pentru a se construi alta ortodoxa, desi cei mai multi enoriasi din zona sunt unguri si "Martori ai lui Iehova"
- Biserica "Sfantu Nicolae" din Pitesti (zidita in secolul al XVIII-lea, probabil sub domnia lui Constantin Mavrocordat) si pusa la pamant in 1962 de pompieri, cu ajutorul buldozerelor, dupa arestarea preotului paroh Florian Samarascu.
Dan Coste

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu