sâmbătă, 26 octombrie 2013

SUA: Cine te protejeaza de politie?

SUA: Cine te protejeaza de politie? Ucisi nevinovati in propria casa … MILITARIZAREA POLITIEI

Posted in politieSUA by saccsiv on octombrie 26, 2013
20boston_337_ss_slide_IPM8_art
   Iata ce putem citi in articolul Who will protect you from the police? The rise of militarized home invasions:
A inceput sa creasca numarul de statii de politie care devin din ce in ce mai militarizate, pe tot cuprinsul SUA. Sunt mai militarizate decat in oricare alta perioada din istoria SUA. Ca rezultat ingrijorator a acestui fapt este cresterea numarului de oameni ucisi de politie in proprile lor case fara ca ei sa fi comis vreo infractiune.

Acest trend alarmant a fost pus in pagina intr-o rubrica de catre fondatorul institutului Rutherford, John W. Whitehead care a mai scris despre aceste chestiuni. In articol Whitehead da mai multe exemple de astfel de incidente, cand trupe de politie foarte bine inarmate au intrat la o adresa gresita si i-au ucis pe proprietari:
Din pacate, cu fiecare saptamana care trece, auzim tot mai multe povesti de groaza in care proprietarii erau raniti sau ucisi pentru ca au comfundat echipe SWAT cu niste hoti care vroiau sa le jefuiasca casa. Mintea proprietarul care este  trezit in mijlocul noptii nu poate distinge intre o spargere de casa facuta de hoti sau intrarea in forta a unui politist. De multe ori distrugerea viatii sau a proprietatii de catre politie este la fel de oribila, poate chiar mai oribila, ca si cea facuta de hoti sau alti infractori.
Whitehead da cateva exemple in articolul sau:
– Intr-o noapte, un echipaj SWAT a spart usa casei fostului puscas marin Jose Guerena in timpul unui raid antidrog si au deschis focul asupra sa. Gandindu-se ca ii este invadata casa de catre hoti Guerena a pus mana pe o arma si i-a asteptat sa ii confrunte in hol, dupa ce le-a spus copilului sau si nevestei sa se ascunda intr-o debara. Dar nu a tras un singur glont, arma sa avea inca piedica pusa cand acesta a fost ucis intr-o ploaie de gloante trase de catre agentii SWAT, care au tras 70 de cartuse spre el, lovindu-l de 23 de ori. In final, Guerena, a fost ucis pentru nimic, nu a avut cazier, nu a savarsit nici un fel de infractiune, polistii nu au gasit nimic ilegal in casa sa.
– Aiyana Jones, avea 7 ani, dormea pe canapeaua din sufragerie, care era pozitionata sub un geam. Dintr-o data, linistea noptii a fost intrerupta de o grenada care produce efect de dezorientare, aruncata prin geamul sufrageriei, care a fost urmata de sunetul politistilor care au spart intrarea apartamentului si a unui foc de arma. Charles,  tatal lui Aiyana, a intrat in camera, a fost asaltat de politisti, trantit cu fata la pamant in balta de sange al fiicei sale. Deabia  dupa cateva ore i s-a spus ca fata sa a fost omorata. Politistii cautau un supect de 34 de ani care a fost gasit mai tarziu, dar nu in apartamentul Aiyanei.
– O echipa de politie a folosit un berbec pentru a sparge usa lui Kathryn Johnson, care avea 92 de ani. Politistii au confundat casa ei cu o casa unde se produceau droguri. Speriata ca au intrat hoti in casa ei, care era situata intr-un cartier mai rau famat, batrana a tras un foc de avertisment cand politstii au spart usa. Politistii au tras inapoi, omorand-o cu 6 gloante.
Mai sunt si alte exemple in articolul lui Whitehead, dar cred ca deja aveti  formata o imagine despre acest subiect.
Cand a fost intrebat poporul american daca doreste transformarea statilor de politie locale in trupe paramilitare, dotate cu arme automate, armura antiglont si vehicule militare? Face parte oare din mentalitatea “razboiului contra terorismului”?
Cand a devenit preferabil sa fie facute razii in loc de strangere de informatii, verificarea adreselor si a suspectilor, aparitia politistilor cu un procuror si un mandat, care sa acopere toate iesirile si dupa aceea sa “bata la usa”?
Cand Uniunea American Civil Liberties Union dezvolta subiectul militarizarii fortelor de politie din toata SUA, atunci deja iti dai seama ca problema a fost scapata din mana si este una uriasa.
Comentariu saccsiv:
Poliţia californiană l-a ucis pe un băiat în vârstă de 13 ani care se plimba pe stradă cu o copie a unei puşti de asalt, potrivit poliţiei şi presei locale, citate de AFP Poliţişti din comitatul Sonoma l-au observat marţi pe un băiat în timp ce se plimba pe stradă cu ceea ce părea a fi o puşcă de asalt. Ei i-au ordonat să o predea „şi, imediat după, poliţiştii au tras mai multe focuri în direcţia sa, atingându-l”, a anunţat poliţia comitatului Sonoma într-un comunicat. „După ce au securizat perimetrul, poliţiştii şi-au dat seama că arma era o replică a unei puşti de asalt”, a precizat poliţia. Presa locală a anunţat că victima, identificată ca Andy Lopez, are 13 ani, însă poliţia nu a confirmat această informaţie. „În calitate de părinte a doi copii care au aproape aceeaşi vârstă, îmi pot imagina durerea acestei familii”, a spus şeful poliţiei din Sonoma, Steve Freitas. Uciderea băiatului i-a bulversat pe locuitorii micului oraş Santa Rosa, în comitatul Sonoma, la aproximativ 80 de kilometri nord de San Francisco.
   Cititi va rog si:
sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu