vineri, 2 august 2013

- “După atâția ani de monitorizare „ascunsă” a publicului, am fost uimiți de faptul că atât de mulți oameni publică de bună voie date despre unde trăiesc, orientările religioase și politice pe care le au, liste cu prieteni și adresele lor de mail, numere de telefon; sute de poze cu ei înșiși, ba chiar și actualizări de stare, postând periodic informații despre ceea ce fac. Este un vis devenit realitate pentru CIA.”

Supravegherea populatiei

dsa (1)
Orice companie care se respecta cunoaste piata, stie tendintele cumparatorului si inclinatiile acestuia in favoarea unui produs sau al altuia. Metoda clasica este sondajul de opinie, dar asta necesita timp si implica mai multi factori care nu pot reda cu o acuratete exacta raspunsurile asteptate. In ultimul timp tehnologia a inceput sa joace un rol vital in accesarea informatiilor despre clienti si a dorintelor acestora. Incet, incet corporatiile au invatat ca-si pot distribui marfurile pe anumite zone si segmente de populatie in functie de vanzari si de dorinta acestora. Ba chiar pot determina anumite persoane sa cumpere un produs pe care in mod normal nu l-ar fi achizitionat. Cine crede in ziua de azi ca mai are intimitate se inseala. Datele despre noi sunt vandute de la o corporatie la alta si asta in mod oficial.
Sistemele totalitariste erau obsedate de controlul oamenilor. Din motive lesne de inteles pentru ca majoritatea sistemelor constrangeau anumite drepturi ale populatiei. Din acest motiv controlul ajunsese ceva normal, banal. Cei ce au trait in timpul sistemului comunist stiau foarte bine ca telefoanele le sunt ascultate, ca nu pot avea incredere in majoritatea persoanelor din jurul lor si ca trebuie sa se conformeze regulilor Partidului pentru a nu fi catalogati drept tradatori.
Odata cu largirea sferei de influenta a democratiei pe tot intinsul globului, oamenii traiesc cu impresia ca astfel de intamplari sunt de domeniul trecutului. Guvernele noastre nu au de ce sa ne supravegheze iar motivele de suspiciune din partea lor sau a noastra ar fi nefondate. La urma urmei intr-un stat democratic o persoana are dreptul sa spuna si sa faca ce vrea atata timp cat se supune legilor acelui stat ( care de multe ori nu pot fi interpretate si sunt date, nu pentru a ajuta individul de rand, ci pentru a-l inrobi ). Insa guvernele din ziua de azi au gasit o modalitate si mai eficienta de a conduce individul pe cararea dorita de ei, oferindu-i iluzia libertatii !
Astfel am fost si suntem manipulati in aproape toate activitatile noastre. Si pentru a fi siguri ca marea masa a umanitatii isi vede de treaba, elitele au creat programe de urmarire a persoanelor, de ascultare a telefoanelor, de citire a e-mail-urilor, a convorbirilor “private” iar prin introducerea televizoarelor inteligente in casele oamenilor s-a dat lovitura de gratie. Aceste televizoare dispun de tehnologii “de ultima ora” ( tehnologii de care armata sua s-a folosit in trecut ) care permit ascultarea si inregistrarea chiar video a tuturor actiunilor individului, prin simplu motiv ca persoanele vor cu tot inadinsul un televizor cu webcam in casa.
Serviciile de informatii pot intercepta telefoane si avea acces deplin la calculatoarele conectate la internet, fara ca utilizatorii sa banuiasca nimic. Ca exemplu, un programator din Statele Unite ale Americii a demonstrat cum software-ul Carrier IQ, instalat pe ascuns in multe dintre telefoanele Nokia, Blackberry şi cele “insufletite” de sistemul de operarea Android (creat de compania Google), inregistrează toate actiunile utilizatorilor si le adună intr-o imensă bază de date. Software-ul nu poate fi oprit niciodata si functioneaza atat in cazul conexiunilor 3G, cat si in cazul celor WiFi. Nimic nu-i scapă software-ului menit sa spioneze posesorii de smartphone-uri: ce numere de telefon apelează, ce mesaje si emailuri trimit, ce site-uri accesează, scrie Wired.com. Inchipuiti-va ca toate telefoanele mobile au un astfel de program incorporat.
Majoritatea actelor de incalcare a intimitatii sunt facute in mod fatis si cu acordul oficial al organelor insarcinate sa ne ofere protectie. Banalele camere de supraveghere nu sunt altceva decat programe de recunoastere faciala create spre a despista anumite persoane ce nu se supun regulilor numite adesea “teroristi” sau “anarhisti” iar un termen mai bland fiind “rebeli”. Marea Britanie este cea mai supraveghetă video ţară din lume, iar capitala Londra deţine acelaşi record în rândul metropolelor. Potrivit “The Telegraph”, în Marea Britanie există o cameră de supraveghere la fiecare 14 cetăţeni. Ministerul de Interne din Marea Britanie a introdus monitorizarea locurilor publice prin mici drone dotate cu camere video. Ele s-au alătura milioanelor de camere de supraveghere cu circuit închis de pe străzile britanice, dar şi unor camere de luat vederi care au fost plasate în taxiuri. Sa nu credeti ca actele impotriva legilor s-au diminuat. Oamenii rau intentionati, care chiar vor sa incalce legea gasesc solutii sa pacaleasca sistemul.
O noua tendinta este introducerea dronelor militare sau civile in paralel cu supravegherea conventionala. Supravegherea aeriană constă de obicei în colectarea de imagini vizuale sau video, cu ajutorul unui vehicul aerian, respectiv un vehicul aerian fără pilot (UAV), elicopter, avion spion, etc. Aeronavele militare de supraveghere utilizează un set de senzori (de exemplu, radare) pentru a monitoriza câmpul de luptă. Tehnologia digitală pentru imagini, calculatoarele miniaturizate, precum şi numeroase alte aplicaţii tehnologice din ultimul deceniu, au contribuit la progrese rapide în aparatura de supraveghere aeriană, precum micro vehicule aeriene (MAV), sisteme în infraroşu direcţionate, şi imagini de înaltă rezoluţie cu ajutorul cărora se pot identifica obiecte de la distanţe extrem de mari . De exemplu, Reaper MQ-9 un avion american dronă utilizat pentru operaţiunile interne de către Departamentul pentru Securitate Internă, este dotat cu camere care sunt capabile să identifice un obiect de mărimea unei cutii de lapte de la altitudini de 15.000 de metri, şi are dispozitive în infraroşu direcţionate, care pot detecta căldura de la un corp uman la distanţe de până la 15 kilometri.
- Tarile Uniunii Europene preseaza tot mai mult SUA sa le vanda drone americane militare. Germania este interesata de achizitionarea dronelor, iar Franta a anuntat saptamana aceasta ca asteapta raspunsul SUA pentru a-si dota armata cu drone militare neinarmate. Italia este o alta tara in care se simte frustrarea de nu avea aceasta tehnologie in curtea lor. In Europa exista deja programe de cercetare si dezvoltare a tehnologiei americane de fabricare a dronelor dar sunt intr-un stadiu slab de dezvoltare. Germania si-a anulat programul Euro Hawk, lansat cu mare pompa in 2011, program similar cu cel al dronelor de supraveghere din sua. Intre timp in Marea Britanie se foloseste tehnologia americana achizitionata in 2007. Israelul ramane statul cu cele mai multe unitati vandute peste hotare, 40% din tehnologia dronelor din lume provenind de la ei. Bineinteles ca cele vandute sunt destul de neinsemnate si medii iar tarile ce beneficiaza de tehnologia lor sunt cele din Europa si America Latina. China a anuntat inceperea propriului program de construire a lor iar Iranul se presupune ca detine deja tehnolologia necesara producerii acestora, in special dupa capturarea modelelor avansate americane. – globalresearch.ca -
- “…asa cum am mai scris mai demult, esti un sac de bani. Nu ai identitate, nu intereseaza pe nimeni cum te numesti sau ce aspiratii ai atat timp cat sacul tau de bani este incarcat. Apoi, importanta ta este redusa la 0. Intr-o conversatie purtata in urma cu mai multi ani cu un fost SRI-ist, mi s-a adus la cunostinta faptul, pe atunci o noutate, ca telefonul mobil inregistreaza tot, chiar si inchis. Pozitie si audio. Unicul mod de a te pazi de nasul autoritatilor e sa-i scoti bateria. Mi s-a parut ceva din domeniul fantasticului, pe vremea aceea, dar iata cum, intr-o era a internetului, esti privit la fiecare pas. Asa ca, daca mergi la o intalnire importanta cu oameni de incredere, dar care ti-ar putea dauna mai tarziu, sau urmeaza sa porti o conversatie extrem de sensibila fata in fata, ce trebuie sa ramana intre tine si interlocutor, scoate bateria telefonului.” – umbluliber.com -
Subscriu la cele spuse mai sus. In urma cu ceva timp am avut norocul sa discut cu o persoana de afaceri de nivel international si mi-a confirmat cele presupuse de mine. Ba mai mult, omul in cauza nu a discutat astfel de subiecte atata timp cat am stat prin preajma vre-unui telefon mobil. Dupa spusele lui, noile tehnologii sunt atat de avansate incat chiar daca scoti bateria telefonului acesta are inca o baterie de rezerva ce are destula energie pentru a functiona cel putin 12 ore …
Vedem aşadar că tot ce facem este înregistrat: ce şi când vorbim, unde mergem, etc. Mai mult, divulgăm noi înşine date despre vieţile noastre, prin intermediul reţelelor de socializare: ce cărţi citim, ce muzică ascultăm, unde ieşim în oraş sau unde facem jogging în fiecare dimineaţă. La scară mică, la nivel de individ, informaţiile astea sunt lipsite de importanţă şi valoare. La scară largă, la nivel de populaţii, situaţia se schimbă radical.
Inchei cu un citat care ar trebui sa va dea de gandit :
- “După atâția ani de monitorizare „ascunsă” a publicului, am fost uimiți de faptul că atât de mulți oameni publică de bună voie date despre unde trăiesc, orientările religioase și politice pe care le au, liste cu prieteni și adresele lor de mail, numere de telefon; sute de poze cu ei înșiși, ba chiar și actualizări de stare, postând periodic informații despre ceea ce fac. Este un vis devenit realitate pentru CIA.” – Christopher Sartinsky, director reprezentant al CIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu