Predica de la Putna la Duminica Mironositelor, 2012, a pr. Horia Nicolae Prioteasa (Biserica Spitalului Fundeni, Bucuresti):


 
“[...] Cum pot femeile de astazi sa devina asadar femei mironosite, purtatoare de mir? Este o lucrare foarte mare, este o lucrare ampla, unde trebuie sa participe atat femeile in varsta, credincioase, pana la copilele de 12 ani, sa zicem. Si o sa vedeti de ce. Biserica ne cuprinde pe noi toti, Biserica suntem noi, mireasa lui Hristos. Si in biserica, iata, sunt mai multe femei decat barbati, ceea ce inseamna ca puterea rugaciunii se afla, iata, in aceasta latura a femeii. Si aici trebuie sa fie lucrarea familiei, ieslea formarii duhovnicesti. Daca in familie exista o comunicare si o comuniune, o pace, copilul va creste in credinta in Hristos. Daca copilul vede o bunica sau la bunic ca se inchina la masa, si el se va inchina, daca vede pe tatal sau si pe mama sa rugandu-se, si el se va ruga, va creste in credinta, va creste cu post, mai putin la inceput si mai mult mai tarziu. Dar stalpul este femeia, care il educa. Ea este cea care-l naste, dar nu se opreste aici, ci creste si il educa duhovniceste.
Lucrarea vrajmasului este mai mult impotriva femeii decat impotriva barbatului, pentru ca femeia este cea care da viata, este purtatoare de viata. Continuare