marți, 13 septembrie 2011

DESPRE VIZITA LUI BASESCU IN USA

Surse bine informate ne-au spus că vizita în SUA a lui Băsescu are şi un alt scop decat cel oficial: el va avea o discuţie confidenţială cu procurorii americani, în faţa cărora va trebui să dea o declaraţie, care să le permită acestora scoaterea lui din celebrul Dosar Penal al traficantului de arme Viktor Bout, proces care va începe în a doua jumătate a lunii septembrie, la New York….
Traian Băsescu va efectua, începînd de marţi, prima vizită oficială în SUA în mandatul lui Barack Obama. Principalul scop al deplasării Dictachiorului la Washington este semnarea acordului bilateral privind amplasarea în România a elementelor scutului antirachetă. Deşi, conform protocolului diplomatic, aceste acorduri sînt semnate de miniştrii de resort în prezenţa preşedinţilor, de această dată Barack Obama nu va participa la eveniment, ceea ce spune multe despre valoarea pe care o are Băsescu la Casa Albă.
Sub pretextul unei agende deosebit de încărcate, preşedintele SUA l-a delegat pe vicepreşedintele SUA, Joe Biden, să se vadă cu Băsescu. Nu a fost confirmată, pînă acum, posibilitatea unei primiri oficiale a lui Traian Băsescu la Cotroceni la Casa Albă. Cel mai probabil, aceasta nici nu va avea loc, în ciuda insistenţelor şi presiunilor constante exercitate de diplomaţia românească, începînd cu anul 2008.
Surse din cadrul Palatului Cotroceni ne-au informat că, vineri după-amiază, presedintele a avut, pe această temă, o discuţie cu Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, cu care a pus la punct anumite detalii ale vizitei. Am aflat că Traian Băsescu este nemulţumit de faptul că nu va fi primit oficial de Barack Obama, dar americanul i-a spus că depune eforturi în acest sens, însă este puţin probabil să rezolve ceva.
Surse bine informate ne-au spus că vizita în SUA a lui Băsescu are şi un alt scop: el va avea o discuţie confidenţială cu procurorii americani, în faţa cărora va trebui să dea o declaraţie, care să le permită acestora scoaterea lui din celebrul Dosar Penal al traficantului de arme Viktor Bout, proces care va începe în a doua jumătate a lunii septembrie, la New York. După cum se ştie, legăturile cu traficantul de arme au fost anchetate de Justiţia americană şi, deşi iniţial americanii i-au arătat pisica, speriindu-l că îl vor cita în proces, ulterior, datorită afacerilor derulate de Băsescu prin intermediul lui George Sörös şi presiunilor făcute prin Florian Coldea şi Laura Codruţa Kövesi, au renunţat la citarea lui în dosar.
Totuşi, pentru ca această măsură, a renunţării la citare, să devină oficială, Băsescu trebuie să dea cu subsemnatul în faţa anchetatorilor americani.
Sursa: WikiLeaks Romania Romanialeaks.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu