miercuri, 8 iunie 2011

Bilant! Cat au pierdut statele europene din cauza epidemiei e.coli. Cum sta Romania?

Bilant! Cat au pierdut statele europene din cauza epidemiei e.coli. Cum sta Romania?

de Dana Mihailovici
  
Pierderile cauzate de epidemia e.coli in statele europene se ridica la circa 400 de milioane de euro, iar circa 2% din acestea provin din Romania.
Econtext.ro va prezinta un bilant al pierderilor cauzate de epidemia e.coli in mai multe state europene. Mai exact, in acest moment, zece state europene au raportat pagube din cauza acestei epidemii, aceste pagube fiind estimate la circa 400 de milioane de euro. Pagubele provin, in special, din cantitatile uriase de legume care au fost distruse.
Cea mai mare pierdere a fost consemnata de Spania, unde fermierii au estimat pagubele provocate de aceasta noua ‚spaima’ a Europei la 200 de milioane de euro! Ceea ce inseamna jumatate din pierderile estimate.
Olanda vine pe a doua pozitie, cu pierderi de 80 de milioane de euro, in timp ce Franta si Germania au consemnat valori similare, pierdere de 30 de milioane de euro de fiecare tara.
E.coli in Romania
Din nefericire, aceasta epidemie a afecat si tara noastra, dar numai la nivel financiar. Producatorii agricoli din Romania au prognozat o pierdere de 9 milioane de euro din cauza acestei epidemii. Ceea ce ar reprezenta putin peste 2% din totalul pierderilor prognozate pana in acest moment.
In acelasi timp, Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura, a propus instituirea unei compensatii totale de 150 de milioane de euro pentru fermierii europeni afectati de e.coli. Adica, putin peste o treime din pagubele consemnate de fermieri.

Iata bilantul pierderilor cauzate de epidemia e.coli:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu