“Cutremul este mai greu de prevăzut decât moartea unui om”
Iata ce aflam din articolul EXCLUSIV EVZ. George Purcaru despre cutremurul care va lovi România în 2012:
Seismologul George Purcaru, preşedintele Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie şi cel care a anticipat patru cutremure, inclusiv cel din 1977, spune că în ţara noastră cel mai mare cutremur poate atinge 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter în prezent.
“Cutremul este mai greu de prevăzut decât moartea unui om”, spune seismologul George Purcaru, profesor la Universitatea “J.W. Goethe” din Frankfurt şi preşedintele Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie. “Un doctor studiază analizele şi poate să-ţi spună un interval de timp când se va întâmpla sfărşitul, cu o marjă mică de eroare. Nici el nu cunoaşte cu exactitate ziua sau luna”.
Eu pot să prezic un cutremul într-un interval mai mare de timp, chiar ani, iar ştiinţa acceptă acest lucru. O predicţie despre un cutremur înclude alte trei predicţii. Timplul, locul şi magnitudinea, iar toate se calculează separat. Se pune des întrebarea dacă cutremurele pot fi prevăzute exact. Astăzi, cu ştiinţa pe care o avem, nu”, spune categoric profesorul.
“În România, cutremurele mai mari pot avea o magnitudine de 6 până la maximum 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter în prezent”, este părerea cercetătorului. El adaugă că aceasta este o apreciere aproximativă, rezultată în urma multor calcule. Gerge Purcaru a studiat cutremurele ce au avut loc în ţara noastră, începând cu anul 1107. “Nu există documente care să ateste valorile tuturor cutremurelor cu exactitate. Dacă în cazul cutremului din 1977 avem magnitudinea exactă, în cazul cutremurului din 1940 toate datele au dispărut”, spune Purcaru. Despre cutremurul din 1940 se ştie însă că “s-au mişcat lămpile până la Moscova”.
În România toate cutremurele importante au loc la Curbura Carpaţilor, în regiunea Vrancea. Adâncimea la care se produc este relative mică, ţinând cont că pe glob sunt cutremure ce merg până la aproape 700 de km adâncime. În Vrancea coboară la 175 kilometri.
“Până în 1974 unii cercetători au considerat greşit că pe teritoriul ţării noastre există două plăci, ce produc cutremurele. Este fals deoarece noi suntem în interiorul plăcii eurasiatice”. Pe lângă cutremurele mari produse în regiunea Vrancea, mult mai dese sunt cutremurele mici, de câţiva kilometri adâncime.
“Un cutremur superficial care se întâmplă la 2,3, 5 km distruge tot ce e sub el sau aproape de el, dar nu distruge nimic la distanţă. Cutremul din 1962 din Serbia a distrus oraşul în care s-a produs, dar n-a stricat nimic mai departe. În Vrancea cutremurul care este la mare adâncime. Vrancea nu este distrusă, dar efectele se văd la distanţe mari.
CARTE DE VIZITĂ
În urma studiilor, seismologul Geoge Purcaru, a anticipat patru cutremure şi deţine recordul pentru “Cea exactă predicţie din lume”, adică loc, magnitudine şi perioadă. Cutremurul din 1977. În 1974, George Purcaru prezintă la Royal Norwegian Council for Scientific and Industrial Reserch o lucrare prin care anunţa marele cutremur din România. A prezis cutremurul din Insulele Solomon 2007, cel din Italia, 1981, unde a prevăzut locul şi cutremurul din Insulele Aleutine, 1994, considerat cea exactă predicţie din lume.
Este membru pe viaţă al Societăţii Americane de Seismologie, profesor la Universitatea “J.W. Goethe” din Frankfurt, membru al Comisiei Europene de Seismologie şi Preşedinte al Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie pe care a şi înfiinţat-o în 1984. De asemenea, profesorul este cel care acordă avizul la tezele de doctorat în seismologie la Universitatea Osmania, Hyderabad India şi expert NATO. Geoge Purcaru are peste 170 de lucrări publicate în toată lumea. A fost inclus în 2006 în galeria cetăţenilor de onoare ai Municipiului Tecuci iar o stradă din oraşul Tecuci îi poară numele.
Iata si ce mai aflam din articolul AVERTISMENT. Un cutremur puternic se va produce în România, în 2012!:
Profesorul seismolog George Purcaru, deţinătorul recordului pentru cea mai exactă predicţie din lume, anunţă un cutremur puternic în viitorul apropiat.
În 2010, la Congresul european de seismologie de la Montpellier, profesorul de la Universitatea “J.W. Goethe” din Frankfurt şi preşedintele Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie George Purcaru a prezentat o predicţie pentru Vrancea în 2012. Lucrarea este o completare a unui studiu mai vechi, care anunţa drept probabil un seism mediu în perioada 2000- 2012. Cutremurul, pe care profesorul îl prevede între 6,34-7,1 pe scara magnitudine- moment, este estimat a fi unul mediu. Cercetătorul spune că, deşi anul 2012 nu poate fi considerat absolut fix, o eroare de un an este acceptabilă ştiinţific. Purcaru mai spune că cercetătorii români sunt la curent cu această dezvăluire deoarece a vorbit cu ei la Congresul din Franţa, când au cerut să afle cum s-a ajuns la această dată.
Studiul despre cutremurul din 2012 a început în 1979. Dar din lista de cutremure studiate (începea cu anul 1100) lipseau două. După ce cercetătorii ruşi în seismologie au aflat de graficul său, i-au oferit informaţiile despre cutremurele lipsă. În 2008 a făcut rectificarea, iar în 2009, la un Congres ce s-a ţinut în Statele Unite, “European Seismology Calculation”, profesorul a vorbit pentru prima dată despre cutremurul ce ar putea să aibă loc în România în 2012.
România nu are cutremure majore
Preşedintele Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie spune că în ţara noastră cel mai mare cutremur poate atinge 8 grade pe scara Richter. “În România, cutremurele mai mari pot avea o magnitudine de 6 până la maximum 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter”, este părerea cercetătorului. El adaugă că aceasta este o apreciere aproximativă, rezultată în urma multor calcule.
O PLECARE LEGALĂ
Poveste de viaţă şi de emigrare
“În 1972 are loc Congresul de Seismologie la noi în ţară. Eu îmi dădeam doctoratul în matematică şi aveam trei lucrări pe care voiam să le prezint. Pe atunci nimeni nu discuta în Europa de problema predicţiilor. Eu urma să-mi dau doctoratul cu Octav Onicescu, faimos în teoria probabilităţilor. Am făcut o lucrare de predicţie în seismologie, dar pur matematică”, povesteşte Purcaru.
Pe lângă aceste studii, Purcaru urmase cursurile de Astronomie şi Seismologie la Institutul de Astronomie şi Seismologie. “La pauză au venit trei norvegieni la mine de la Norsar (Royal Norwegian Council for Scientific and Industrial Research – n.r.), nu ştiam cine sunt, şi mi-au cerut să le dau lucrarea de predicţie. Am spus că nu este lucrare, ci notiţele mele, dar le-am dat-o. Au revenit a doua zi şi miau spus că mă invită să lucrez pentru un an de zile la Norsar”, rememorează Purcaru.
“Eu pe atunci mergeam la institutul de matematică şi am văzut că Zoe Ceauşescu ajuta matematicieni să plece din ţară. Zvonurile spuneau că ea a iubit un bărbat, un matematician. Şi că mama ei l-a omorât pe băiatul acesta. Ca răzbunare, îi ajuta pe matematicieni. Eu le-am cerut norvegienilor să-mi trimită toate actele. Într-o lună primisem tot, inclusiv bilet de avion. Am făcut dosarul şi l-am trimis la cadre. Acolo mi se spune:«Tovarăşu Purcaru, dumneavoastră nu puteţi părăsi ţara». Am întrebat de ce. «Păi cine pleacă peste şase luni în străinătate şi nu este membru de partid, tovarăşa Elena Ceauşescu nu este de acord». Ea era preşedinta CNST-ului. În 1974 am reuşit să plec şi în timpul acesta norvegienii mi-au trimis în fiecare an biletul de avion. Şeful de la cadre descoperise că pot pleca în străinătate peste şase luni dacă semnează un vicepreşedinte al consiliului de miniştri. Şi acesta a fost Ion Păţan. Am plecat legal, n-am fugit pentru că altfel n-aş fi putut să mă angajez la o Universitate”, subliniază Purcaru.
Acum profesorul seismolog are dublă cetăţenie, româno-germană.
Când a plecat, Securitatea a vrut să-l păcălească şi să-l facă să plece cu paşaport de serviciu –pe motiv că-şi păstrează şi salariul din România. “Dar ştiam de la Institutul de Matematică că dacă rămâi, te pune să plăteşti toată şcoala. I-am zis atunci: «Dă-mi paşaport de turist că cutremurele n-au graniţe», şi i-am dat şi nişte bani şefului de la cadre”.
EŞEC
Purcaru a anticipat cutremurul din 1977 cu trei ani înainte, dar avertismentele lui nu au fost ascultate
Profesorul George Purcaru a anticipat cutremurul din 1977 cu patru ani mai devreme, fapt atestat de o lucrare. A fost prima lui predicţie seismologică.
“Lucrarea din 1974 am prezentat- o în faţa tuturor marilor seismologi ai lumii. Am făcut-o în Norvegia, apoi am plecat cu ea la Cambrige să o arăt. Tot în 1974 a avut loc Congresul European de Seismologie de la Trieste. Au fost şi români acolo. Mai mult Radu Cornel a sunat la Norsar şi a cerut lucrarea mea şi a primit-o”, povesteşte Purcaru. El adaugă: “După cutremurul din 1977 am vrut să vin în România, dar şeful secţiei de seismologie, Radu Cornel, a spus că eu sunt fugit din ţară şi a dat indicaţii ambasadei din Germania să nu mi se dea viza să intru în ţară. Înainte de cutremur, directorul Institutului meu a fost foarte încântat de această predicţie şi a apărut în presa germană, într-un ziar anticomunist. Mi s-a luat un interviu şi la finalul acestuia jurnalistul o acuza pe tovarăşa Elena Ceauşescu că nu se ocupă de ştiinţă. Or, ea era preşedinta CNST-ului. Din cauza acestui interviu n-am mai fost primit în ţară”.
Cearta cu Mărmureanu
Contradicţiile dintre seismologul Geoge Purcaru şi directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului Gheorghe Mărmureanu sunt binecunoscute şi nu de puţine ori al doilea a fost acuzat de amatorism de către profesorul George Purcaru.
Anul trecut preşedintele Comitetului Europen pentru Seismologie de pe lângă Comisia Europeană a infirmat ştirea cu privire la iminenţa unui cutremur devastator în Vrancea. “Este o minciună totală ce s-a scris despre Aleksandr Kendzera, directorul adjunct al Institutului de Geofizică al Academiei ucrainene. El nu a afirmat niciodată că va fi un cutremur de magnitudinea 7 în România. Canalul TV 24 de la Kiev a lansat zvonul că va fi un asemenea cutremur. Gheorghe Mărmureanu l-a atacat pe nedrept când a spus că ucraineanul vrea să câştige bani în acest mod. Ucraineanul nu l-a cunoscut niciodată pe Mărmureanu”.
Mai mult, Purcaru spune că Aleksandr Kendzera a sctris o scrisoare oficială către Comitetului European pentru Seismologie de pe lângă Comisia Europeană în care dezminte aceste zvonuri. “Primul mare escroc al României este Hâncu, Mărmureanu este cel de-al doilea”, concluzionează Purcaru, referindu- se la predicţii seismologice în care susţine că “Mărmureanu nu are pregătirea necesară”.
Profesorul are la activ patru predicţii referitoare la cutremure majore care s-au adeverit. Cel dintâi s-a produs în România, în 1977, al doilea a zguduit Italia în 1981, iar profesorul a avertizat doar asupra locului. Următorul seism, cel din Insulele Aleutine (1994), care i-a adus şi recunoaşterea pentru cea mai exactă predicţie din lume (loc, perioadă şi magnitudine), l-a prezis alături de doi americani. Al patrulea este cel din Insulele Solomon (2007) – a anticipat locul şi magnitudinea.
:Acest articol apartine blogului Saccsiv
Seismologul George Purcaru, preşedintele Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie şi cel care a anticipat patru cutremure, inclusiv cel din 1977, spune că în ţara noastră cel mai mare cutremur poate atinge 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter în prezent.
“Cutremul este mai greu de prevăzut decât moartea unui om”, spune seismologul George Purcaru, profesor la Universitatea “J.W. Goethe” din Frankfurt şi preşedintele Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie. “Un doctor studiază analizele şi poate să-ţi spună un interval de timp când se va întâmpla sfărşitul, cu o marjă mică de eroare. Nici el nu cunoaşte cu exactitate ziua sau luna”.
Eu pot să prezic un cutremul într-un interval mai mare de timp, chiar ani, iar ştiinţa acceptă acest lucru. O predicţie despre un cutremur înclude alte trei predicţii. Timplul, locul şi magnitudinea, iar toate se calculează separat. Se pune des întrebarea dacă cutremurele pot fi prevăzute exact. Astăzi, cu ştiinţa pe care o avem, nu”, spune categoric profesorul.
“În România, cutremurele mai mari pot avea o magnitudine de 6 până la maximum 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter în prezent”, este părerea cercetătorului. El adaugă că aceasta este o apreciere aproximativă, rezultată în urma multor calcule. Gerge Purcaru a studiat cutremurele ce au avut loc în ţara noastră, începând cu anul 1107. “Nu există documente care să ateste valorile tuturor cutremurelor cu exactitate. Dacă în cazul cutremului din 1977 avem magnitudinea exactă, în cazul cutremurului din 1940 toate datele au dispărut”, spune Purcaru. Despre cutremurul din 1940 se ştie însă că “s-au mişcat lămpile până la Moscova”.
În România toate cutremurele importante au loc la Curbura Carpaţilor, în regiunea Vrancea. Adâncimea la care se produc este relative mică, ţinând cont că pe glob sunt cutremure ce merg până la aproape 700 de km adâncime. În Vrancea coboară la 175 kilometri.
“Până în 1974 unii cercetători au considerat greşit că pe teritoriul ţării noastre există două plăci, ce produc cutremurele. Este fals deoarece noi suntem în interiorul plăcii eurasiatice”. Pe lângă cutremurele mari produse în regiunea Vrancea, mult mai dese sunt cutremurele mici, de câţiva kilometri adâncime.
“Un cutremur superficial care se întâmplă la 2,3, 5 km distruge tot ce e sub el sau aproape de el, dar nu distruge nimic la distanţă. Cutremul din 1962 din Serbia a distrus oraşul în care s-a produs, dar n-a stricat nimic mai departe. În Vrancea cutremurul care este la mare adâncime. Vrancea nu este distrusă, dar efectele se văd la distanţe mari.
CARTE DE VIZITĂ
În urma studiilor, seismologul Geoge Purcaru, a anticipat patru cutremure şi deţine recordul pentru “Cea exactă predicţie din lume”, adică loc, magnitudine şi perioadă. Cutremurul din 1977. În 1974, George Purcaru prezintă la Royal Norwegian Council for Scientific and Industrial Reserch o lucrare prin care anunţa marele cutremur din România. A prezis cutremurul din Insulele Solomon 2007, cel din Italia, 1981, unde a prevăzut locul şi cutremurul din Insulele Aleutine, 1994, considerat cea exactă predicţie din lume.
Este membru pe viaţă al Societăţii Americane de Seismologie, profesor la Universitatea “J.W. Goethe” din Frankfurt, membru al Comisiei Europene de Seismologie şi Preşedinte al Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie pe care a şi înfiinţat-o în 1984. De asemenea, profesorul este cel care acordă avizul la tezele de doctorat în seismologie la Universitatea Osmania, Hyderabad India şi expert NATO. Geoge Purcaru are peste 170 de lucrări publicate în toată lumea. A fost inclus în 2006 în galeria cetăţenilor de onoare ai Municipiului Tecuci iar o stradă din oraşul Tecuci îi poară numele.
Iata si ce mai aflam din articolul AVERTISMENT. Un cutremur puternic se va produce în România, în 2012!:
Profesorul seismolog George Purcaru, deţinătorul recordului pentru cea mai exactă predicţie din lume, anunţă un cutremur puternic în viitorul apropiat.
În 2010, la Congresul european de seismologie de la Montpellier, profesorul de la Universitatea “J.W. Goethe” din Frankfurt şi preşedintele Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie George Purcaru a prezentat o predicţie pentru Vrancea în 2012. Lucrarea este o completare a unui studiu mai vechi, care anunţa drept probabil un seism mediu în perioada 2000- 2012. Cutremurul, pe care profesorul îl prevede între 6,34-7,1 pe scara magnitudine- moment, este estimat a fi unul mediu. Cercetătorul spune că, deşi anul 2012 nu poate fi considerat absolut fix, o eroare de un an este acceptabilă ştiinţific. Purcaru mai spune că cercetătorii români sunt la curent cu această dezvăluire deoarece a vorbit cu ei la Congresul din Franţa, când au cerut să afle cum s-a ajuns la această dată.
Studiul despre cutremurul din 2012 a început în 1979. Dar din lista de cutremure studiate (începea cu anul 1100) lipseau două. După ce cercetătorii ruşi în seismologie au aflat de graficul său, i-au oferit informaţiile despre cutremurele lipsă. În 2008 a făcut rectificarea, iar în 2009, la un Congres ce s-a ţinut în Statele Unite, “European Seismology Calculation”, profesorul a vorbit pentru prima dată despre cutremurul ce ar putea să aibă loc în România în 2012.
România nu are cutremure majore
Preşedintele Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie spune că în ţara noastră cel mai mare cutremur poate atinge 8 grade pe scara Richter. “În România, cutremurele mai mari pot avea o magnitudine de 6 până la maximum 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter”, este părerea cercetătorului. El adaugă că aceasta este o apreciere aproximativă, rezultată în urma multor calcule.
O PLECARE LEGALĂ
Poveste de viaţă şi de emigrare
“În 1972 are loc Congresul de Seismologie la noi în ţară. Eu îmi dădeam doctoratul în matematică şi aveam trei lucrări pe care voiam să le prezint. Pe atunci nimeni nu discuta în Europa de problema predicţiilor. Eu urma să-mi dau doctoratul cu Octav Onicescu, faimos în teoria probabilităţilor. Am făcut o lucrare de predicţie în seismologie, dar pur matematică”, povesteşte Purcaru.
Pe lângă aceste studii, Purcaru urmase cursurile de Astronomie şi Seismologie la Institutul de Astronomie şi Seismologie. “La pauză au venit trei norvegieni la mine de la Norsar (Royal Norwegian Council for Scientific and Industrial Research – n.r.), nu ştiam cine sunt, şi mi-au cerut să le dau lucrarea de predicţie. Am spus că nu este lucrare, ci notiţele mele, dar le-am dat-o. Au revenit a doua zi şi miau spus că mă invită să lucrez pentru un an de zile la Norsar”, rememorează Purcaru.
“Eu pe atunci mergeam la institutul de matematică şi am văzut că Zoe Ceauşescu ajuta matematicieni să plece din ţară. Zvonurile spuneau că ea a iubit un bărbat, un matematician. Şi că mama ei l-a omorât pe băiatul acesta. Ca răzbunare, îi ajuta pe matematicieni. Eu le-am cerut norvegienilor să-mi trimită toate actele. Într-o lună primisem tot, inclusiv bilet de avion. Am făcut dosarul şi l-am trimis la cadre. Acolo mi se spune:«Tovarăşu Purcaru, dumneavoastră nu puteţi părăsi ţara». Am întrebat de ce. «Păi cine pleacă peste şase luni în străinătate şi nu este membru de partid, tovarăşa Elena Ceauşescu nu este de acord». Ea era preşedinta CNST-ului. În 1974 am reuşit să plec şi în timpul acesta norvegienii mi-au trimis în fiecare an biletul de avion. Şeful de la cadre descoperise că pot pleca în străinătate peste şase luni dacă semnează un vicepreşedinte al consiliului de miniştri. Şi acesta a fost Ion Păţan. Am plecat legal, n-am fugit pentru că altfel n-aş fi putut să mă angajez la o Universitate”, subliniază Purcaru.
Acum profesorul seismolog are dublă cetăţenie, româno-germană.
Când a plecat, Securitatea a vrut să-l păcălească şi să-l facă să plece cu paşaport de serviciu –pe motiv că-şi păstrează şi salariul din România. “Dar ştiam de la Institutul de Matematică că dacă rămâi, te pune să plăteşti toată şcoala. I-am zis atunci: «Dă-mi paşaport de turist că cutremurele n-au graniţe», şi i-am dat şi nişte bani şefului de la cadre”.
EŞEC
Purcaru a anticipat cutremurul din 1977 cu trei ani înainte, dar avertismentele lui nu au fost ascultate
Profesorul George Purcaru a anticipat cutremurul din 1977 cu patru ani mai devreme, fapt atestat de o lucrare. A fost prima lui predicţie seismologică.
“Lucrarea din 1974 am prezentat- o în faţa tuturor marilor seismologi ai lumii. Am făcut-o în Norvegia, apoi am plecat cu ea la Cambrige să o arăt. Tot în 1974 a avut loc Congresul European de Seismologie de la Trieste. Au fost şi români acolo. Mai mult Radu Cornel a sunat la Norsar şi a cerut lucrarea mea şi a primit-o”, povesteşte Purcaru. El adaugă: “După cutremurul din 1977 am vrut să vin în România, dar şeful secţiei de seismologie, Radu Cornel, a spus că eu sunt fugit din ţară şi a dat indicaţii ambasadei din Germania să nu mi se dea viza să intru în ţară. Înainte de cutremur, directorul Institutului meu a fost foarte încântat de această predicţie şi a apărut în presa germană, într-un ziar anticomunist. Mi s-a luat un interviu şi la finalul acestuia jurnalistul o acuza pe tovarăşa Elena Ceauşescu că nu se ocupă de ştiinţă. Or, ea era preşedinta CNST-ului. Din cauza acestui interviu n-am mai fost primit în ţară”.
Cearta cu Mărmureanu
Contradicţiile dintre seismologul Geoge Purcaru şi directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului Gheorghe Mărmureanu sunt binecunoscute şi nu de puţine ori al doilea a fost acuzat de amatorism de către profesorul George Purcaru.
Anul trecut preşedintele Comitetului Europen pentru Seismologie de pe lângă Comisia Europeană a infirmat ştirea cu privire la iminenţa unui cutremur devastator în Vrancea. “Este o minciună totală ce s-a scris despre Aleksandr Kendzera, directorul adjunct al Institutului de Geofizică al Academiei ucrainene. El nu a afirmat niciodată că va fi un cutremur de magnitudinea 7 în România. Canalul TV 24 de la Kiev a lansat zvonul că va fi un asemenea cutremur. Gheorghe Mărmureanu l-a atacat pe nedrept când a spus că ucraineanul vrea să câştige bani în acest mod. Ucraineanul nu l-a cunoscut niciodată pe Mărmureanu”.
Mai mult, Purcaru spune că Aleksandr Kendzera a sctris o scrisoare oficială către Comitetului European pentru Seismologie de pe lângă Comisia Europeană în care dezminte aceste zvonuri. “Primul mare escroc al României este Hâncu, Mărmureanu este cel de-al doilea”, concluzionează Purcaru, referindu- se la predicţii seismologice în care susţine că “Mărmureanu nu are pregătirea necesară”.
Profesorul are la activ patru predicţii referitoare la cutremure majore care s-au adeverit. Cel dintâi s-a produs în România, în 1977, al doilea a zguduit Italia în 1981, iar profesorul a avertizat doar asupra locului. Următorul seism, cel din Insulele Aleutine (1994), care i-a adus şi recunoaşterea pentru cea mai exactă predicţie din lume (loc, perioadă şi magnitudine), l-a prezis alături de doi americani. Al patrulea este cel din Insulele Solomon (2007) – a anticipat locul şi magnitudinea.
:Acest articol apartine blogului Saccsiv
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu