marți, 28 mai 2013

10 milioane de romani ar suferi de boli cu transmitere sexuala

Cifre neoficiale: 10 milioane de romani ar suferi de boli cu transmitere sexuala de care nu stiu

Cifre neoficiale: 10 milioane de romani ar suferi de boli cu transmitere sexuala de care nu stiu

Cifre ingrijoratoare despre sanatatea sexuala a romanilor. Medicii atrag atentia ca in spatele unui individ diagnosticat cu o boala venerica pot fi alti zece care nu stiu ca sunt infectati.
Este vorba in general despre adulti care nu-si fac analizele si nu folosesc mijloace de protectie. Unele boli cu transmitere sexuala nu au simptome insa pe termen lung efectele pot fi dramatice. Multe cupluri au aflat astfel prea tarziu de ce nu pot avea copii. Iar alti bolnavi s-au trezit cu diverse forme de cancer.
"Sunt ingrijorata, imi este frica sa nu fie ceva grav" se intreaba pe un forum o femeie, care a aflat ca are o boala cu transmitere sexuala. "As vrea sa stiu daca ce am eu produce infertilitate? Ca asa am inteles si auzit, daca nu este tratat. Si de aceea se poate sa nu fi ramas insarcinata pana acum? " Aceasta este doar una dintre miile de povesti pe care le traiesc multe cupluri.
Unul dintre parteneri are o boala venerica, nu ajunge la doctor, nu o trateaza si in timp apar complicatii. Si nu li se intampla doar oamenilor needucati, spun doctorii, ci si celor care stiu ce inseamna o boala cu transmitere sexuala.
"Duc la infertilitate secundara, cuplul ajunge la fertilizari in vitro. Zeci de riscuri la sarcina, sifilisul poate da nastere preamatura", spun medicii.
Iata ce spune un alt pacient: "In urma cu 3 ani am fost diagnosticat cu 3 boli cu transmitere sexuala Gonoree, Chlamydia si Trichomonas. In toti acesti ani am urmat zeci de tratamente cu antibiotice pana intr-un sfarsit cand mi s- a confirmat ca pe lama nu mai creste nici o bacterie."
Afectati de aceste infectii sunt tot mai des oameni activi, din zone urbane, cu venituri medii, care-si duc boala pe picioare. Clamydia e depistata la femei, Gonoreea este mai frecventa la barbati, iar sifilisul la barbatii de la oras si la femeile de la tara.
"Sunt boli rusionase, lumesti despre care nu vorbesc. Vin la mine pacienti si zic l-am luat de la o persoana cunoscuta" spune medicul dermatolog Victor Gabriel Clatici.
Sexul neprotejat a dus la cresterea numarului de imbolnaviri, spun medicii. Cea mai spectaculoasa crestere a imbolnavirilor se inregistreaza pe grupa de virsta 15 - 24 de ani. Per ansamblu insa, Romania se claseaza in primele 10 locuri din Europa la incidenta infectiilor cu transmitere sexuala.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, oficial un milion de romani sufera de o infectie cu transmitere sexuala. Neoficial insa, cifra este de 10 ori mai mare.

sursa articol

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu