miercuri, 6 februarie 2013

Facturi uriaşe la întreţinere


Cât timp să mai plătim facturi uriaşe la întreţinere?

Gigacaloria a devenit un lux pe care românii nu şi-l mai pot permite. Capital şi Evenimentul zilei trag un semnal de alarmă prin care arată că acest punct ar trebui să fie prioritar pe agenda autorităţilor
Un veteran de război din Arad a intrat în stare de şoc şi nu mai poate vorbi după ce a văzut factura la energie termică pentru luna decembrie: 2.542 de lei (25 de milioane de lei vechi) într-o singură lună. Pare greu de imaginat, dar este real.
Familia Ceauşu nu ştie cum o să achite această factură, conform daclaraţiei acordate reporterilor TVR, iar autorităţilor locale sau directorilor de la CET Arad nici nu le pasă. Cazul prezentat mai sus nu este singular, mai multe persoane racordate la sistemul centralizat de încălzire din Arad primind facturi de peste 2.000 de lei. În Arad, preţul de facturare la populaţie este de 290 de lei/gigacalorie, în timp ce preţul de furnizare se ridică la 307,42 de lei. În luna decembrie a anului trecut, la CET Arad mai erau „abonate“ 32.615 de familii, cele mai mari facturi fiind transmise către apartamentele care au rămas singurele dintr-un bloc racordate la agentul termic. Altfel spus, celor care au rămas la sistemul centralizat li se impune să achite şi pierderile de pe reţea. Iar acestea sunt majore nu doar în Arad, ci în orice mare oraş din România. 

 De exemplu, în Bucureşti, o familie de tineri carea cumpărat în vara anului trecut un apartament cu trei camere într-un cartier al Capitalei s-a trezit cu o factură de 480 de lei pentru consumul de energie termică din luna decembrie. Cei de la RADET au explicat că factura este la acest nivel pentru că este singurul apartament din bloc racordat la sistemul centralizat de încălzire, astfel că trebuie să achite şi părţile comune, şi pierderile. În Bucureşti, gigacaloria costă 169 de lei, iar preţul de furnizare ajunge la 325 de lei. Diferenţa este achitată de Primăria Capitalei, care continuă să subvenţioneze acest sistem învechit şi energofag.
Facturile uriaşe la căldură au început să apară din anul 2011, odată cu eliminarea subvenţiilor de la bugetul de stat acordate până atunci producătorilor şi distribuitorilor de energie termică.
De ce se tărăgănează situaţia
Autorităţile locale care dispun de fonduri au continuat să subvenţioneze gigacaloria, în timp ce altele, precum Constanţa, au decis să nu mai aloce fonduri în acest sistem învechit. Capital a arătat în repetate rânduri că sistemul centralizat de încălzire are nevoie urgent de fonduri uriaşe pentru a fi sustenabil, dar autorităţile se complac în această situaţie dezastruoasă atât pentru cetăţeni, cât şi pentru ţară. Capital, împreună cu Evenimentul zilei, deschide o campanie prin care dorește să vă prezinte nu doar o radiografie a sistemului centralizat de încălzire şi găurile negre prin care sunt sifonate sume uriaşe de bani, ci şi soluţii clare care, într-un interval scurt de timp, pot revitaliza acest sector energetic. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu