marți, 11 septembrie 2012

Despre demoni

Despre demoni de Pr. Vasile Sorescu
Ingerii rai, sau demonii, sunt fiinte personale si reale, ca si ingerii buni. La inceput au fost ingeri buni, dar folosindu-se rau de libertatea lor, si razvratindu-se impotriva lui Dumnezeu, din mandrie, au fost izgoniti din cer.
Numarul lor este foarte mare. Unii dintre demoni sunt in iad, altii pe pamant, unde ispitesc pe oameni, si altii sunt in vazduh.
Despre acestia, Sf. Antonie cel Mare, care avea capacitatea duhovniceasca de ai vedea, spune ca "roiesc in jurul nostru ca pasarile prin aer".
Demonii se mai numesc diavoli, draci, duhuri rele etc. Capetenia lor este Lucifer sau Satan.
Nici lumea demonica nu este o lume haotica, ci foarte bine organizata. Dar numai in scopuri rele, caci demonii nu mai sunt capabili de lucruri bune.
Caderea lor a fost inainte de facerea omului, deoarece Adam a cazut din ascultare prin ispitirea lui Satan. "Voi sunteti fii ai diavolului, le zice Mantuitorul fariseilor, acela de la inceput a fost ucigator de oameni si in adevar n-a stat" (Ioan 8,44).
Ei au si acum firea ingereasca, dar sunt lipsiti de har. Demonii "cred in Dumnezeu si se cutremura" (Iacov 2,19) , dar nu-l mai pot iubi.
Demonii au mare inrudire cu nalucirea sau imaginatia pacatoasa, cu pofta irationala si cu mania dobitoceasca.
Cu aceastea ispitesc apoi si ei pe oameni. Sfantul Petru arata ca "diavolul umbla ca un leu racnind, cautand pe cine sa inghita" (I Petru 5,8) . Iar Sfantul Teofan Zavoratul spune: "Una din viclenele curse ale vrajmasului este sa se ascunda pe sine, adica sa-l incredinteze pe pacatos ca el nu exista, in urma carui fapt el face ce vrea in sufletul pacatos".
Diavolul nu e, deci, cum au afirmat unii, o iluzie a timpurilor vechi si intunecate, sau o reprezentare sau o personificare sensibila a raului care izvoraste din om, ci are o existenta reala si incontestabila.
Noul Testament vorbeste foarte des de actiunea raufacatoare a demonilor asupra oamenilor. De aceea Mantuitorul a luptat tot timpul cu ei, izgonind duhurile rele din demonizati si limitandu-le actiunea prin puterea crucii.
Demonii stapanesc pe oameni prin tot felul de patimi, si duc o sustinuta actiune de a-i indeparta de Biserica si de citirea cartilor sfinte. Puterea lor nu trebuie supraevaluata, dar nici neglijata. Fara ajutorul lui Dumnezeu, omul nu le poate sta impotriva.
Faptul ca insusi Satan a fost inselat de Satana, in rai fiind, arata ca lupta noastra cu vrajmasii nevazuti este o realitate spirituala extrem de dificila si actuala.
In acest context, un rol foarte negativ il are dracuitul . Si nu putine sunt cazurile cand s-a descoperit ca lucrurile date diavolului prin cuvant, trec in mod real, dar nevazut, sub stapanirea acestuia.
Fiind fiinte spirituale si rationale, demonii poseda o incredibila putere de amagire, influentand, mai ales, imaginatia si gandurile omului. Genialul scriitor-psiholog Dostoievski, descriind in romanul Fratii Karamazov, cosmarul lui Igor Karamazov dupa uciderea de catre Smerdeakov a tatalui sau Fiodor Karamazov, vorbeste de aparitia unui "musafir nedorit" ce i-a intensificat mustrarile de constiinta pana la nebunie. "Musafirul nedorit", care este zugravit ca o fiinta reala, independenta de persoana lui Ivan Karamazov, ii spune la un moment dat acestuia: "Desi sunt halucinatia ta, dar, ca intr-un cosmar, eu iti spun lucruri originale, care nu ti-au venit pana acum in minte, asa incat ele nu mai repeta deloc gandurile tale".
Demonii au un mare volum de cunostinte din toate domeniile, deci si cunostinte religioase, stiu Sfanta Scriptura si multe alte carti pe de rost, cunosc si pot vorbi in toate dialectele pamantului si pot reproduce cu lux de amanunte toate momentele din viata noastra, a stramosilor nostrii, precum si din istoria lumii.
Din acestea putem intelege capacitatea lor de a se folosi de tot felul de evenimente si oameni din trecut, in vederea alimentarii unor practici oculte, ca necromantia, spiritismul, etc., sau a unor teorii, dezastruoase din punct de vedere spiritual, precum este cea a reincarnarii.
Lucrarea lor malefica a insotit lumea inca de la creatie. Astazi demoni isi fac simtita prezenta in diverse cazuri de demonizari, crime, practici oculte, miscari sectare, etc.
Cele mai multe manifestari demonice din zilele noastre sunt trecute la rubrica "fenomene paranormale" si sunt privite de multi oameni fara nici un discernamant. Una din consecintele negative ale secularizarii vietii religioase a fost si aceea ca omul modern a pierdut intelegerea si urma dusmanului sau necrutator, adica a pierdut capacitatea de a mai surprinde amagirile demonice si de a mai lupta cu ele.
Sfintii, insa, tocmai aici isi concentrau toate energiile lor duhovnicesti si, ajutati de harul dumnezeiesc, biruiau ispitele si amagirile demonice.
De aceea, vietile sfintilor ne ofera, pe de o parte, tabloul celor mai inalte trairi crestine care se impleteau cu lucrarea directa si de multe ori vazuta a ingerilor, iar pe de alta parte, imaginea celor mai grozave incrancenari si sfasieri sufletesti, cauzate de atacurile necrutatoare ale demonilor.
Dar prin harul lui Dumnezeu sfintii au biruit si numai asa au ajuns ei la masura frumusetii si demnitatii omului "gandit" de Dumnezeu in planul Sau providential.
 de Pr. Vasile Sorescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu