• Gandul:
Rusia se pregăteşte de RĂZBOIUL ISRAELULUI CU IRAN. Când crede Moscova că va începe conflictul şi ce măsuri a luat deja
Armata rusă îşi trimite soldaţii la graniţa Armeniei cu Iran, pentru a anticipa un atac al Israelului asupra republicii islamice, care ar putea avea loc la vară, potrivit unor “surse informate” din Rusia, citate de Business Insider.Moscova a avertizat în repetate rânduri că un atac îndreptat împotriva Iranului va fi privit ca o ameninţare pentru siguranţa Federaţiei Ruse.
“Iran este vecinul nostru. Dacă Iran este implicat în orice fel de acţiune militară, este o ameninţare directă la adresa securităţii noastre“, a declarat Dmitri Rogozin, fostul ambasador al Rusiei la NATO, actual vicepremier, potrivit publicaţiei citate.
Rusia consideră că Israelul nu are suficiente resurse militare pentru a învinge Iranul şi că un atac împotriva republicii islamice nu se va putea desfăşura fără americani. Indiferent că atacatorul vor fi SUA, Israelul sau ambele puteri în coaliţie, Rusia va fi dispusă inclusiv să ajute Iranul, pentru a-şi apăra interesele în regiune.
În acest sens, Moscova a început deja să îşi trimită soldaţi şi echipament militar în Armenia, la graniţa cu Iran, pentru a fi pregătite pentru un război care, din prisma surselor ruseşti citate de Business Insider, este iminent. Aceleaşi surse au dezvăluit că Rusia a început pregătirile de război încă de acum doi ani, când a modernizat o bază militară din Armenia, baza 102 din Gyumri, la graniţele cu Georgia şi Turcia.
“Baza militară 102 este un punct-cheie, este avanpostul Rusiei în Caucazii de Sud”, a explicat o sursă militară rusă pentru Nezavisimaya Gazeta.
Ruşii, însă, se tem că Georgia va coopera cu SUA şi va bloca aprovizionarea bazei 102, la care se ajunge acum doar pe calea aerului. Singura cale terestră pe care s-ar putea ajunge acum la această bază este blocată de georgieni.
Prin urmare, un război între Iran şi Israel şi/sau SUA va putea provoca reaprinde conflictul Rusiei cu Georgia, conform aceloraşi surse citate, care subliniază că Vladimir Putin consideră că are de “treburi neterminate” în ţara preşedintelui Mihail Saakaşvili, pe care a atacat-o în 2008.
“S-ar putea să fie nevoie de intervenţie militară pentru a înlătura blocada instituită de Georgia şi a redeschide coridorul spre Armenia“, a declarat Yuri Netkachev, fostul şef adjunct al armatei ruseşti în regiunea Transcaucazia (formată din Georgia, Azerbaidjan şi Armenia), potrivit Business Insider.
Un alt motiv de îngrijorare pentru ruşi este îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale dintre Israel şi Azerbaidjan. Recent, Israelul a semnat un contract de vânzare de echipament militar către Azerbaidjan în valoare de 1,6 miliarde de dolari.
Armata rusă crede că, dacă SUA vor ataca Iranul, vor trimite trupe în Georgia şi nave de război în Marea Caspică, ajutate fiind de Azerbaidjan. În acest caz, ruşii ar putea, la comanda lui Vladimir Putin, să trimită efective militare impresionante în cele două provincii ocupate în timpul războiului cu Georgia, Abhazia şi Osetia de Sud. Totodată, unul dintre liderii armatei ruse, generalul Vladimir Shamanov, a anunţat deja că se vor suplimenta efectivele din Armenia, măsură despre care se crede că ar avea de-a face tot cu un posibil război în Iran, potrivit unui expert în politica regiunii, Pavel Felgenhauer, citat de Business Insider.
Rusia isi modernizeaza baza din Armenia si isi mareste numarul subunitatilor sale in asteptarea escaladarii crizei din Orientul Mijlociu, din Siria pana in Iran, a declarat, intr-un interviu acordat canalului iranian Press TV, fostul oficial al Pentagonului, Michael McFaul, citat de Armenia Today. Michael McFaul este in prezent ambasadorul SUA in Rusia.
Comentand ultimele avertizari ale Moscovei, care contin si apelul catre Occident de a nu inarma opozitia siriana, Michael McFaul a declarat: “Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a afirmat ca Rusia nu va vota in favoarea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU si are dreptate, deoarece rezolutia este adresata doar conducerii siriene, nu opozitiei si fortelor acesteia”.
“Ceea ce se intampla, in acest moment, in Siria, precum si amenintarile Israelului la adresa Iranului, au o influenta serioasa asupra Rusiei din punct de vedere al intereselor acesteia in Orientul Mijlociu. Rusia analizeaza criza din Siria in contextul unei probleme regionale mult mai ample din punct de vedere al intereselor sale de securitate“, a declarat McFaul citat de Rador