vineri, 30 martie 2012

“Ochiul” – cel mai mare centru de spionaj al SUA.

NSA (National Security Agency) va construi “Ochiul” – cel mai mare centru de spionaj al SUA. O reluare a programului TIA (Total Information Awareness) prin care se urmareste adunarea tuturor informaţiilor posibile despre oameni 

   Iata ce aflam din articolul “Ochiul” din Utah te va urmări din 2013: NSA va construi cel mai mare centru de spionaj al SUA:
Guvernul SUA investeşte 2 mld. dolari pentru construcţia celui mai mare centru de spionaj al ţării în micul oraş Bluffdale din statul Utah. Aflat în proprietatea Agenţiei de Securitate Naţională a Statelor Unite (NSA), Utah Data Center va avea misiunea de a intercepta, descifra, analiza şi stoca informaţii din întreaga lume prin intermediul sateliţilor şi vastelor reţele de comunicaţii naţionale şi internaţionale, scrie revista The Wired.
La mai puţin de 2 kilometri de Bluffdale, localitatea care găzduieşte una dintre cele mai mari comunităţi de mormoni din lume, se va ridica un complex de clădiri de cinci ori mai mare decât Capitoliul SUA, sediul legislativului american. “Mamutul” construit de NSA va fi umplut cu servere, experţi în spionaj informatic şi gardieni înarmaţi. Sub acoperiţul său, agenţii NSA vor captura, stoca, descifra şi analiza vaste cantităţi de informaţii şi imagini din întreaga lume provenite din emailuri private, apeluri telefonice, căutări online, fotografii din satelit, tichete de parcare, localizare prin GPS, tranzacţii electronice, etc.
Utah Data Center “va fi mai mult decât un simplu centru de date”, potrivit unui oficial american care a preferat să rămână sub anonimat. El reprezintă de fapt o reluare a programului TIA (Total Information Awareness) iniţiat de Administraţia Bush, prin care s-a urmărit adunarea tuturor informaţiilor posibile despre oameni (numărul de telefon, adresa, tranzacţiile electronice, istoricul angajaţilor şi al angajatorilor, etc.) şi care a fost respins în 2003 de Congres pe motivul că atenta la dreptul la intimitate al americanilor.
Centrul va găzdui numeroşi experţi în decriptarea codurilor, o activitate crucială pentru descifrarea informaţiilor financiare, tranzacţiilor bursiere şi comerciale, secretelor militare şi diplomatice, documentelor oficiale şi mesajelor confidenţiale care vor fi stocate cu precădere de serverele din Utah.
“Fiecare om va reprezenta o potenţială ţintă pentru noul centru de date deoarece oricine poate deţine informaţii importante”, apreciază oficialul american.
În septembrie 2013, termenul de finalizare al centrului de date, NSA va putea înmagazina la baza din Utah zeci de yottabiţi de date (1 yottabit = 100.000.000.000.000.000.000.000 biţi). Prin comparaţie, analiştii Cisco estimează că traficul total pe internet va ajunge în 2015 la 966 de exabiţi pe an (1 milion de exabiţi = 1 yottabit), iar fostul CEO al Google Eric Schmidt a apreciat că ştiinţa omenirii de la începuturi şi până în anul 2003 poate fi înmagazinată în 5 exabiţi de informaţie electronică.
Folosind alt termen de comparaţie, fiecare yottabit de informaţie stocat de centrul de Utah va reprezenta echivalentul a 500.000.000.000.000.000.000 pagini de text.
Datele stocate în Bulffdale vor fi însă mult mai vaste decât cele aflate la dispoziţia utilizatorilor de internet. NSA este interesată de aşa-numitul “web invizibil”, respectiv datele care nu pot fi accesate de publicul larg. “Internetul invizibil” cuprinde în special documente secrete, comunicaţii protejate prin parole şi secrete militare.
Centrul de la Utah va fi alimentat zilnic cu informaţii transmise prin mai multe canale şi care vor proveni atât de la specialiştii NSA, cât şi de la alte instituţii, precum Casa Albă, Pentagon sau CIA.
Agenţia de Securitate Naţională (NSA) este o agenţie guvernamentală a SUA, fondată de preşedintele Harry Truman în 1952, cu scopul de a proteja comunicaţiile guvernamentale americane şi de a intercepta comunicaţiile puterilor străine. După Atacurile de la 11 septembrie 2001 şi tentativele de atentate cu bombă de la Detroit în 2009 şi New York în 2010, agenţia a căpătat un rol tot mai însemnat în protejarea securităţii SUA şi a devenit una din cele mai mari agenţii de spionaj din lume


sursa s
http://saccsiv.wordpress.com/

Un comentariu: