sâmbătă, 20 august 2011

Basescu vrea Statele Unite ale Europei

Basescu vrea Statele Unite ale Europei: Fara cedarea de suveranitate, Europa nu va mai fi o putere

 
Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, la Sulina, necesitatea realizarii Statelor Unite ale Europei, el precizand ca acesta este punctul sau de vedere si avertizand ca "numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o putere economica si militara".
"Numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o putere economica si militara. (...) Altfel, Europa va ramane o carte de istorie a lumii, in care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi", a avertizat Traian Basescu, potrivit Mediafax.
Seful statului a apreciat ca viitorul Uniunii Europene ca structura politica de forta este "incert" daca nu se iau "deciziile care trebuie luate pentru functionarea UE".


El a sustinut necesitatea realizarii "Statelor Unite ale Europei".

Traian Basescu a precizat ca este vorba despre punctul sau de vedere, ca nu sunt "decizii subterane" luate la nivelul UE, ci este "viziunea" sa cu privire la evolutia Europei in continuare.

"UE pierde constant, in ultimii zece ani, in competitivitate in raport cu China, SUA, cu alte mari puteri economice. Si cand nu ai forta economica, nu poti fi nici o forta militara. Degeaba ataci Libia, ca nu castigi razboiul. Iar securitatea este fundamentala, iar securitate nu se poate face decat cu bani, iar banii nu pot fi produsi decat de o economie performanta. Iar o economie fragmentata, cu politici diferite in 27 de state nu ne face competitivi din punct de vedere economic. Ne trebuie, ca europeni, performanta economica, ne trebuie securitate si aceste doua elemente fundamentale nu pot fi facute decat prin decizii politice fundamentale. Si repet teza prin care am trecut deja: trebuie sa decidem repede, in urmatorii doi-trei ani, daca vom crea 'Statele Unite ale Europei' sau nu. Si subiectul este extrem de delicat si dificil pentru ca trebuie asigurat un leadership formidabil la nivel european, care sa convinga cele 27 de natiuni - 28, ca intra si Croatia de indata - ca numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o mare putere economica si o putere militara pe masura, capabila sa asigure securitatea cetatenilor ei", a declarat presedintele Basescu, potrivit Agerpres, la tabara de vara de la Sulina, organizata pentru tinerii romani care traiesc in diaspora.
Foto: Mediafax
Preluare dupa HotNews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu