duminică, 17 iulie 2011

ABSTINENȚA ȘI VIRTUȚILE EI

ABSTINENȚA ȘI VIRTUȚILE EI – Studiu științific

- mecanismele intimitatii la nivelul creierului si al sentimentelor
- felul in care sexualitatea leaga sau desparte, intareste sau vatămă sufletul si creierul
- ce ne poate tine atasati de partener/a (sot/ie).
In vremurille noastre, cind tot mai des se vorbeste despre sexualitate (un subiect mai pina ieri tratat cu pudoare, dar astazi fara) se vorbeste tot mai putin despre abstinenta. Se ignora faptul evident ca abstinenta prezinta virtuti cardinale, atit la nivel individual cit si colectiv, si ca societatea a beneficiat de promovarea ei de-a lungul mileniilor. Dar astazi? Sa se fi schimbat lucrurile asa de mult in doar ultimele decade incit abstinenta sa nu ne mai fie de folos? Sa fi devenit ea demodata? Spre deosebire de trecut, insa, in ultimele decade abstinenta a devenit si un subiect de studiu pentru oamenii de stiinta. Iar ultimele cercetari in domeniu raspund negativ acestor intrebari si confirma intelepciunea multimilenara a societatii umane – practica abstinentei are efecte importante si in intregime pozitive atit pentru individ cit si pentru colectivitate.

Un Subiect Controversat
Abstinenta e un subiect foarte controversat, cu toate ca nu ar trebui sa fie. Face parte din asa numitul razboi cultural care se deruleaza cu inversunare mai ales in SUA si Canada. De o parte a baricadei se afla elita intelectuala si academica, in marea ei majoritate seculara si ateista, si miscarea avortista, care iau in deridere abstinenta si promoveaza in locul ei indulgenta sexuala. In acceptiunea lor copiii trebuie educati si initiati inca din copilarie in intretinerea de relatii de intimitate de la virsta cind ei singuri decid ca sunt “gata,” fara constringeri sau limite din partea societatii sau al parintilor. Ei promoveaza asa numitele “drepturi sexuale” pe care cauta sa le insereze in instrumente si documente oficiale internationale. Adolescentii sunt incurajati sa-si asertivizeze un drept la relatii de intimitate din momentul in care ei socotesc ca sunt gata, cu cine vor, cu cite persoane vor, cu persoane de sex opus sau de acelasi sex, ori simultan cu persoane de ambele sexe. Acest “drept” e inteles ca fiind unul absolut, astfel incit nimanui nu-i este permis sa se amestece in exercitarea lui, atita timp cit relatiile de intimitate sunt facute fara riscuri, cu precautiune si in siguranta. Aceste notiuni sunt promovate in Uniunea Europeana prin rezolutiile despre care scriem mereu, in tarile occidentale prin asa numita “educatie sexuala” predata elevilor in scoli, si prin agentiile ONU la nivel international. Pentru cei care promoveaza aceste notiuni, drepturile parentale nu includ autoritatea parintilor de a-si educa copiii intr-o moralitate sexuala pe care ei si-o doresc pentru copiii lor.
De cealalta parte a baricadei se afla organizatiile religioase, parintii, diverse organizatii obstesti si cercetatori si experti in domeniu care dau dovada de onestitate intelectuala. Consiliile directoare ale districtelor scolare publice din SUA si Canada s-au transformat in cimpuri de batalie pentru abstinenta si educatia sexuala a copiilor si tinerilor. Iar alegerile pentru consiliile districtelor scolare se concentreaza in mare masura si asupra convingerilor canditatilor privind educatia sexuala a copiilor si tinerilor. Deseori mass media americana emite stiri despre situatii cu totul bizare, cum a fost cea din Helena, Montana despre care am relatat acum 2 saptamini. Parintii sunt revoltati. Si nici tribunalele americane nu ajuta ci dimpotriva submineaza prin deciziile lor autoritatea parintilor de a-si educa copiii intr-o educatie sexuala sanatoasa. Un exemplu recent si socant a fost decizia de acum 2 ani al unui tribunal federal din Boston care a refuzat parintilor dreptul de a-si scoate copiii de la cursurile predate in scolile elementare care accentuau homosexualitatea si normalitatea ei. Judecatorul a afirmat ca predarea homosexualitatii in scolile publice americane face parte din educatia cetateneasca pe care copiii trebuie sa o primeasca in zilele noastre.
Subiectul abstinentei e dezbatut cu multa pasiune si in campaniile prezidentiale americane si fiecare presedinte promoveaza o agenda sexuala diferita, in conformitate, se pare, cu vederile lui personale privind abstinenta. Presedintele Bush a instituit si promovat pe parcursul presedintiei lui un program de abstinenta (“abstinence only”) in scolile publice americane finantat din fondurile publice. Presedintele Omaba l-a suprimat insa in primavara anului acestuia, si l-a inlocuit cu un curs de “comprehensive sex education,” care include sexul precaut si fara riscuri.
Ce Spun Ultimele Cercetari Stiintifice?
AFR crede in abstinenta si o promoveaza. Astazi ne focalizam asupra unui amanunt mai putin cunoscut privind abstinenta – oamenii de stiinta, cercetatorii si tehnologia moderna au ajuns la o concluzie comuna: abstinenta inainte de casatorie prezinta beneficii esentiale pentru bunastarea copiilor, adolescentilor, tinerilor si viitorilor soti. E benefica si societatii. In contrast, indulgenta sexuala, deseori manifestata prin multipli parteneri sexuali inainte de casatorie, influenteaza drastic si negativ relatiile dupa casatorie intre soti si viata lor intima. Astea sunt concluziile esentiale ale cartii lui Joe S. McIlhaney, M.D. si Freda McKissic Bush, M.D., Hooked – New Science on How Casual Sex Is Affecting our Children (Patimas – Stiinta actuala privind efectul relatiilor sexuale ocazionale asupra copiilor) publicata in 2008.
Autorii sunt cercetatori la Medical Institute for Sexual Health (Institutul Medical pentru Sanatatea Sexuala) din Austin, Texas, iar concluziile lor sunt rezultatul a 16 ani de cercetari in domeniu.
Pina recent, afirma autorii, cercetatorii in domeniul sanatatii sexuale s-au concentrat aproape exclusiv asupra a doua subiecte la moda: impactul activitatii sexuale de dinainte de casatorie asupra sarcinilor in afara casatoriei (la adolescenti), si bolile transmisibile. McIlhaney si McKissic insa discuta un alt risc, mai serios ca acestea si care nu poate fi contracarat cu medicamente, contraceptive sau alte masuri preventive decit de si prin atitudine si valori – abstinenta.
Care e acest al treilea risc al activitatilor sexuale in afara casatoriei monogame? Impactul asupra creierului uman. Studiile moderne in neurologie confirma tot mai des ca activitatile sexuale afecteaza creierul, spre bine sau spre rau. Abstinenta si limitarea activitatilor sexuale la viata conjugala monogama au un efect pozitiv asupra creierului, pe cind activitatile sexuale de dinainte de casatorie sau din afara casatoriei afecteaza creierul in mod negativ. De fap, activitatile sexuale schimba functionalitatea normala a creierului uman, abilitatea de a gindi precum si deciziile importante de viata. Cind activitatile sexuale sunt intreprinse in mod sanatos, ele dau satisfactie si valoare vietii, dar cind sunt intreprinse in mod nesanatos, impactul lor asupra vietii sunt la fel de daunatoare. In alte cuvinte, viata de intimitate poate deveni o patima nesanatoasa, la fel ca fumatul sau abuzul de alcool, pentru cei care se implica in relatii sexuale multiple, de durata scurta sau cu parteneri multipli.
Fiintele umane, afirma autorii, nu sunt sclavi impulsurilor sexuale naturale si normale cum afirma unii. Dimpotriva, spun ei, fiinta umana e echipata cu capacitatea de a dirija, la nivel rational si de volitiune, viata de intimitate. Interesul in activitati sexuale nu incepe in partile intime ale fiintei umane ci in creierul uman. Placerea derivata din intimitate e concentrata in creier. Asta e unul dintre revelatiile importante obtinute prin aplicarea tehnologiilor de scanare ale creierului. Ele reveleaza ca pe parcursul activitatii de intimitate diferite parti ale creierului uman se relaxeaza si experimenteaza placere. Si tocmai de aici deriva unele pericole ale activitatilor sexuale in afara casatoriei monogame. Cind o persoana este fortata sau atrasa impotriva vointei ei sa intretina relatii de intimitate, creierul persoanei respective nu simte placere ci dezgust. La fel este rezultatul relatiilor de intimitate intretinute pentru a face cuiva o favoare, pentru un cistig financiar, in mod abuziv, sau pentru a umili partenerul. Iar aceste simtaminte cauzeaza, la rindul lor, alte consecinte nefaste in persoana umana: simtaminte de regret, depresie, predilectii spre sinucidere, si alte probleme emotionale. In consecinta, conchid autorii, spre deosebire de animale, fiintele umane au fost create si desemnate sa fie monogame tocmai pentru a atinge scopul ultim de implinire emotionala reciproca ca urmare a activitatilor de intimitate.
Ce indica studiile de specialitate privind adolescentii care nu practica abstinenta?
Creierul e inca in formare pe durata pubertatii si devine matur doar la 25 de ani. Pina atunci activitatile sexuale il modeleaza si, spun cercetatori, au urmatoarele consecinte:
* adolescentii care nu practica abstinenta tind sa sufere de depresie de 3 ori mai mult decit adolescentii care o practica
* adolescentele care nu practica abstinenta sunt de 3 ori mai inclinate decite cele care practica abstinenta sa incerce sa se sinucida
* adolescentii neabstinenti sunt de 7 ori mai inclinati decit adolescentii abstinenti sa incerce sa se sinucida
* adolecentii si adolescentele neabstinente au o sansa mult mai mare decit adolescentii abstinenti de a divorta dupa casatorie
* adolescentii neabstinenti au o sansa mai mare decit adolescentii abstinenti de a avea casatorii neimplinte, pline de conflicte, si o viata conjugala nesatisfacatoare
* adolescentii neabstinenti descopere, migrind de la un partener la altul, ca se simt tot mai mizerabil si neimpliniti, si ca in loc de simtaminte de afectiune pentru persoana de sex opus simt dezgust
* abilitatea de a forma relatii sanatoase, mature si de lunga durata este mai scazuta la persoanele care nu practica abstinenta
* adolescentii neabstinenti ei insisi isi atribuie dificultatile emotionale relatiilor sexuale multiple si nestabile
* riscul de infectie cu boli transmisibile e deasemenea cu mult mai ridicat la tinerii neabstinenti. 70 de milioane de americani la ora actuala sufera de o boala sexuala transmisibila, iar anual 19 milioane de noi cazuri apar. Jumatate din noile cazuri se ivesc la tineri sub 25 de ani. In anii 60 erau cunoscute doar 2 boli venerice – gonorea si sifilisul, ambele fiind tratabile cu penicilina. Astazi insa sunt cunoscute cel putin 25 de boli sexuale transmisibile, dintre care multe nu se pot trata. In anii 60 doar 1 in 15 adolescenti erau infectati cu boli transmisibile. Astazi 1 din 4 adolescentii neabstinenti americani sunt infectati cu o boala transmisibila.
* incidenta sarcinii e ridicata la tinerele neabstinente. 50% dintre tinerele americane neabstinente ramin gravide in timp de un an dupa ce isi incep viata de intimitate
* persoanele neabstinente beneficiaza de o probabilitate redusa de fericire conjugala si de sanse mai mari de a nu se putea ajusta vietii de familie
Este foarte probabil, afirma autorii, ca tinerii care se confrunta cu aceste consecinte nu au fost informati de efectele negative ale neabstinentei pe parcursul pubertatii. In sondaje de opinie efectuate in SUA 70% dintre adolescentele si 55% dintre adolescentii care nu au practicat abstinenta afirma regret ca nu au ramas abstinenti pina la casatorie. Deasemenea majoritatea dintre ei recomanda predarea cursurilor de abstinenta in liceu.
Un alt fapt interesant confirmat de oamenii de stiinta este ca viata de intimitate e mai mult decit un simplu act fizic. Defapt, spun autorii, cel mai important organ sexual al fiintei umane e creierul. (“What we now know from science is what some have been saying for years – that the largest and most important sex organ is the brain.”) (Pagina 26)
Structura Creierului si Impulsul Sexual
Interesanta deasemenea este constatarea ca femeia si barbatul secretă substante diferite care insa in momentele de intimitate genereaza simtaminte si senzatii compatibile de placere la nivel cerebral.
Oxitocinul de exemplu e o substanta chimica prezenta in creierul ambelor sexe, dar e mult mai activa la femei. La femei emiterea oxitocinului e declasata de mingaiere. Cu cit femeia e mingaiata mai mult cu atit emiterea oxitocinului e activata mai intens. Rezultatul acestui fenomen e atasamentul femeii de barbat, declansarea increderii femeii in barbat si dorinta de intimitate. Acelasi efect il are si relatia dintre mama si copilul pe care il alapteaza. Cu cit o mama isi tine copilul mai mult in brate, cu atit oxitocinul formeaza o legatura tot mai strinsa intre ea si copilul ei. Iar in momentele de intimitate ceierul feminin e inundat cu oxitocin rezultind in simtaminte de placere si afectiune si dorinta de a continue relatii de intimitate cu barbatul caruia i-a acordat increderea. In consecinta, relatia si legatura dintre barbat si femeie tind sa devina permanente. Asta explica in mare masura, spun autorii, impulsul sau instinctul monogamiei cu care am fost toti inzestrati la nastere.
In consecinta, e deci usor de inteles de ce relatiile intime in afara cadrului monogam si conjugal sunt daunatoare. O data ce o femeie e atasata de un barbat printr-un act de intimitate iar apoi relatia se intrerupe ori e inlocuita cu alte relatii, relatia initiala e vatamata, increderea dispare, si apar vatamari emotionale. Aceleasi repercursiuni apar si la femeia a carei incredere e inselata – abilitatea creierului de a emite oxitocinul e neutralizata.
In contrast, vasopresinul e substanta neurochimica care afecteaza relatiile de intimitate in barbati. Dupa cum oxiticinul o face pe o femeie sa fie atasata barbatului ei, vasopresinul il face pe barbat sa fie atasat atit de femeie cit si de copiii lui. Structura chimica a oxitocinului si a vasopresinului e similara si actioneaza similar dar din directii opuse. Vasopresinul e substanta principal responsabila pentru instinctul de monogamie in barbati. Deseori e numit “molecula monogamiei.” Dupa cum in momentele intime oxitocinul inunda creierul feminin, vasopresinul inunda creierul masculin cu placere si dorinta de atasament permanet. In felul acesta, viata de intimitate “constituie o experienta intensa de conectivitate,” iar “casatoria, relatia de intimitate in care conectivitatea e cea mai durabila si puternica.” (Pagina 61)
La fel ca si in cazul femeilor, cind barbatii se aventureaza in relatii intime nesanatoase vasopresinul nu isi face efectul normal. Studiile asupra creierului masculin facute in contextul momentelor de intimitate arata ca atunci cind relatia dintre barbat si femeie nu e sanatoasa, creierul nu declansaza emiterea vasopresinului. Aceleasi studii arata ca barbatii care nu practica monogamia si intretin relatii de intimitate cu diferite partenere isi obisnuiesc creierul sa devina imun in momentele de intimitate, iar emiterea vasopresinului este blocata.
De Ce Sa Astepti?
De ce deci e recomandata abstinenta pina in momentul si doar in cadrul casatoriei monogame? In primul rind pentru ca creierul adolescent nu e matur. Deciziile facute de un creier imatur afecteaza procesul de maturizare al creierului si directionarea lui spre un destin pozitiv sau negativ. In viata de intimitate relatiile frecvente de atasament urmate de intreruperea lor cauzeaza simtaminte de depresie. Ele afecteaza negativ si capacitatea creierului de a trasa o directie morala si stabila vietii si il face nedisciplinat. Iar indisciplina rezulta in riscuri mai mari privind acapararea de boli transmisibile sau sarcine nedorite. Fiecare act de intimitate rezulta in atasament. Cu cit atasamentele sunt mai dese dar cu persoane diferite, cu atit mai dificil va fi realizarea unui atasament monogam permanent sau de lunga durata.
In al doilea rind, statistic vorbind, relatiile de intimitate incepute inainte de virsta de 21 de ani au o sansa mai ridicata de a nu fi permanente. Studiile facute in SUA arata ca 44% dintre tinerii americani si 58.1% dintre tinerele americane care isi incep viata sexuala la 16 ani vor avea de la cinci parteneri sexuali in sus pina ajung in anii 20 ai vietii. Doar 10% dintre acesti adolescenti ramin monogami. Daca insa incep viata sexuala dupa 20 de ani, doar 15% dintre ei vor avea cinci parteneri sexuali sau mai multi pe parcursul vietii, si 52% dintre ei vor duce o viata monogama permanenta. Cu cit relatia monogama e mai lunga cu atit atasamentul reciproc creste in intensitate, dind stablitate relatiilor de familie si copiilor.
In al treilea rind impactul vietii de intimitate asupra creierului e de lunga durata, fie in sens negativ fie pozitiv. In sensul negativ rezulta in comportamente sexuale aberante, autodistructive si daunatoare societatii. Poate rezulta deasemenea in santaj si manipulare.
In al patrulea rind oamenii care practica abstinenta pina la casatorie isi asigura o viata conjugala de calitate si succes. Ambii parteneri cred in abstinenta si in monogamie, iar asta rezulta in relatii de incredere care la rindul lor determina satisfactia in viata de intimitate.
Aspecte Practice de Promovare a Abstinentei
McIlhaney si McKissic recomanda si masuri concrete pentru promovarea abstinentei la adolescenti. Cum, specific?
* Prin implicarea parintilor. Fiecare parinte, spun autorii, trebuie sa fie un model de abstinenta pentru copiii lui. Sondajele de opinie din SUA indica ca tinerii au mai multa incredere in parintii lor privind normele vietii de intimitate decit in prietenii sau cunostintele lor. Spre deosebire de generatiile trecute, parintii de astazi beneficiaza de studii si date concrete privind virturile abstinentei si pericolele lipsei de abstinenta. Autorii recomanda ca parintii sa aibe un dialog continuu si permanent cu copiii lor privind viata de intimitate. Iar explicatiile trebuie sa fie clare si ferme. Printre altele parintii sunt incurajati sa-si descurajeze fetele sa foloseasca contraceptivele deoarece ele incurajaza activitatea sexuala. Studiile arata ca acolo unde parintii sunt implicati, rezultatele in viata copiilor lor sunt vizibile. De exemplu, adolescentii ale caror parinti exprima dezaprobare fata de viata sexuala inainte de casatorie sunt si ei mai putin tentati sa-si inceapa viata sexuala inainte de casatorie. Iar dupa casatorie viata conjugala a acestor adolescenti e calitativ superioara adolescentilor neabstinenti. Deasemenea ei practica monogamia.
* Abstinenta se poate deasemenea promova prin ceea ce autorii numesc “renasterea spirituala” a tinerilor. Asta implica motivarea tinerilor sa afirme o promisiune de a ramine puri pina la casatorie iar dupa aceia sa duca o viata de fidelitate conjugala. In plus, cere si implicarea intregii comunitati pentru reducerea activitatii sexuale ale adolescentilor. Autorii dau diferite exemple din comunitati rurale din SUA unde in anii 80 rata abstinentei la adolescenti a crescut cu 50% prin implicarea bisericilor si al liderilor civici si religiosi.
* Alte modalitati includ: (1) formarea de relatii de prietenie intre tinerii care practica si afirma abstinenta; (2) practicarea abstinentei sexuale simultan cu practicarea abstinentei fata de alti factori nocivi, cum ar fi tutunul, alcoolul, drogurile, pornografia; (3) asertivizarea virtutilor abstinentei in relatia cu adolescentii terti care cu toate ca nu sunt copiii nostri totusi ne intra in casa; (4) limitarea contactului fizic intre adolescenti inainte de casatorie; (5) implicarea adolescentilor in activitati care declansaza emiterea de dopamina in creierul uman (o substanta chimica care si ea da satisfactie), cum ar fi indeletniciri academice, arta, muzica, activitati atletice, munca voluntara sau filantropica, dezvoltare spirituala, sau implicarea in viata de biserica si civica.
Evolutionistii pierd
Gindul final al autorilor este ca studiile asupra creierului uman au dovedit gresite teoriile darwiniste privind sexualitatea umana. Teoria evolutionista moderna afirma ca fiinta umana a evoluat sa fie predispusa spre promiscuitate. Femeile sunt predispuse sa intretina relatii de intimitate cu multipli barbati pina afla barbatul cu cele mai bune gene. Iar barbatul face la fel pina cind o femeie il alege sa devina tatal copiilor ei. Rezultatele ultimelor cercetari stiintifice efectuate pe creierul uman insa dovedesc tocmai opusul: am fost desemnati si creati intentionat sa fim monogami pe parcursul intregii vieti. Aici e sursa fericirii pe viata. Iar cei care deviaza de la aceasta norma fundamentala a naturii sufera consecintele aratate mai sus.
Recomandam o scurta recenzie a acestei carti aparuta in St Louis Dispatch in Decembrie 2008.
www.colleen-campbell.com/P-D_Columns/PD081211HookUp.htm
ABSTINENTA IN NATIUNILE UNITE
Scriem des despre asaltul ONU asupra abstinentei prin programele ei de educatie sexuala si promovare a avortului. Redam mai jos un exemplu recent. Exista o Conventie Internationala pentru Emilinarea Tuturor Formelor de Discriminare Impotriva Femeilor ( Convention for the Elimination of all Forms of Discrimination Against Women – abreviata CEDAW) De citeva ori pe an o comisie speciala ONU revizuieste modul in care diferite tari implementeaza obiectivele acestei Conventii la nivel national. Recent i-a venit rindul Rusiei sa fie interogata asupra acestor chestiuni. Redam mai jos un rezumat al interogarii reprezentatilor Rusiei care denota ca ONU promoveaza imoralitatea sexuala in numele eliminarii discriminarii impotriva femeilor.
New York, 29 Iulie (C-FAM) Un comitet de acord al Naţiunilor Unite (ONU) care si-a castigat notorietatea prin promovarea avortului şi a poziţiilor ideologice care nu sunt susţinute de tratatele ONU, încheie sesiunea din această săptămână dupa lansarea atacurilor asupra maternităţii şi rolurilor tradiţionale privind sexualitatea, cerand extinderea viziunii asupra noilor drepturi sexuale şi reproductive. Sesiunea a fost notabila datorita declaraţiei eliberata de către Federaţia Rusă, care a raportat faptul că scăderea ratelor avortului a ajutat la scăderea ratelor globale de mortalitate materna în această ţară.
Comitetul, care monitorizează punerea în aplicare a Convenţiei privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor (CEDAW), este compus din 23 de experti "independenti" şi urmareste revizuirea a opt naţiuni în timpul celei de-a 46-a sesiunii.
În faţa comitetului CEDAW, delegaţia Federaţiei Ruse a subliniat un nou program de doi ani elaborat de Ministerul Sănătăţii, care se concentreaza pe prevenirea avortului şi protecţia vieţii. Delegaţia a fost bucuroasa să prezinte comisiei că pentru prima dată în ultimele decenii, rata natalităţii a fost peste rata avortului şi că "numărul de avorturi în scădere a micsorat de asemenea rata mortalitatii femeilor după nastere sau avort."
Cu toate acestea, comitetul si-a exprimat îngrijorarea că guvernul promoveaza maternitatea şi dreptul femeilor de a sta acasă cu copiii lor noi-născuti, în loc de a facilita întoarcerea lor rapida la forţa de muncă. Expertul cubanez a avertizat aparitia stereotipurilor sexuale negative care ar putea rezulta în cazul în care femeile sunt considerate doar ca "mame bune, soţii bune, şi ingrijitoare, in timp ce barbatii sunt considerati furnizori economici."
Expertul olandez a întrebat Rusia dacă legislaţia actuală acopera discriminarea împotriva femeilor lesbiene, bisexuale sau transsexuale. Expertul brazilian a deplâns faptul că accesul transsexualilor la serviciile medicale nu sunt disponibile in multe regiuni din Rusia şi a invitat Rusia sa asigure ca „drepturile sexuale si reproductive ale femeilor sunt bazate pe evidente stiintifice si nu pe religie”.
În revizuirile altor tari, Fiji a fost luat la răspundere pentru ca nu instituie casatoria si dreptul la tehnologii de reproducere, cuplurilor de acelasi sex. Expertul din Thailanda a întrebat Fiji dacă dezincriminarea prostituţiei pentru lucrătorii sexuali adulţi ar putea fi propuse. Albania a fost întrebata, "Ce face guvernul pentru combaterea homofobiei şi violenţei împotriva gay-lor, lesbienelor şi transsexualilor?"
Conform raportului emis de Friday Fax anul trecut, Comisia Internationala a Drepturilor Omului pentru Gay si Lesbiene (IGLHRC), comisie care s-a bucurat de sprijinul fără precedent din partea administraţiei Obama pentru statutul special al ONU, s-a creat un manual pentru activişti de a promova ideologii precum orientarea "sexuală" şi "identitatea sexuala" prin intermediul Comitetului CEDAW.
Tratatul CEDAW nu menţionează avortul, si nici cuvintele "sex", "orientare","sexual" sau "reproducere" nu apar niciunde în text. Observaţiile şi recomandările făcute de către organismele de tratat nu sunt obligatorii, deoarece doar statele membre au autoritatea, colectiva, de a interpreta un tratat. Sustinatorii avortului au adus litigii în întreaga lume invocând interpretări ale tratatului drepturilor omului al ONU, cum ar fi Comitetul CEDAW, în contestarea legislaţiei naţionale privind interzicerea avortului.
Comitetul CEDAW isi incheie sesiunea de trei saptamani Vineri.
Articolul original, in engleza, il aflati aici http://www.c-fam.org/publications/id.1673/pub_detail.asp Traducerea a fost facuta de David Tut (AFR Timisoara)
CAMPANIE NATIONALA PENTRU CASTITATE
Organizatia proviata “Darul Vietii” din Timisoara tocmai ne informeaza ca a initiat o actiune nationala de promovare a abstinentei in liceele din Romania. Salutam aceasta initiativa si pozitiile consecvente profamilie, provalori si proviata pe care Darul Vietii le promoveaza in Romania. Redam textul anuntului:
Pregătim o acţiune naţională de informare a elevilor din licee referitor la avantajele castităţii. Pentru aceasta avem nevoie de colaborarea dascălilor creştini, a profesorilor de religie, a diriginţilor pe care îi rugăm să ne contacteze pentru utilizarea unui materialului pedagogic care în alte ţări a redus rata de sarcină adolescentină şi a scăzut frecvenţa practicii sexuale între adolescenţi. De asemenea colaboratorii Asociaţiei sunt rugaţi să ne ajute în identificarea profesorilor creştini din localităţile/judeţele lor. Prin metoda inductiv-obiectivă tânărul este invitat să raţioneze pas cu pas pentru crearea discernământului între învăţătura creştină şi ceea ce îi învaţă lumea despre viaţa sexuală. Se creează abilităţi precum planificarea organizată a vieţii, evaluarea consecinţelor propriilor decizii, virtutea tăriei de caracter, protejarea minţii, se formează controlul de sine, o personalitate integră capabilă să-şi atingă potenţialul pentru care a fost desemnată în planul lui Dumnezeu. Coordonator: Asociaţia Darul Vieţii; Contact: Gherda Chisarau, Tel. 0721-335704
ANUNTURI
Un nou Documentar: D-na Larisa Iftime de la ProVita Media ne-a trimis anuntul alaturat.
Documentarul "Exploatare pentru ovocite", lansat pe 9 august La 9 august, la New York, va fi lansat un documentar, întitulat Eggsploitation (Exploatare pentru ovocite), care scoate la iveală faţa ascunsă a industriei fertilităţii şi consecinţele periculoase ale donării de ovocite pentru sănătatea femeilor. Documentarul prezintă cazul a trei tinere femei, care au suferit importante complicaţii de sănătate în urma donării de ovocite. Calla a suferit leziuni cerebrale şi a devenit sterilă. Alexandra a pierdut un ovar, după complicaţiile legate de stimularea ovariană şi a dezvoltat cancer mamar. Sindy a suferit un sindrom al hiperstimulării ovariene severe. Toate trei s-au aflat în pragul morţii. „Industria stie ca asta se va întâmpla mai devreme sau mai târziu. Ei doar au aruncat zarurile, iar eu am fost cea care «a picat». Doar banii contează pentru ei”, afirmă Calla. Aceste mărturii fac apel la conştientizarea pericolelor din industria nereglementată, care atrage miliarde de dolari şi pune în pericol starea de sănătate a femeilor tinere în favoarea împlinirii dorinţei de copii a altora. Industria fertilităţii ascunde aceste pericole în spatele „unei publicităţi înşelătoare, a unor stimulări financiare mari şi face apel la altruism”. Ea ţinteşte în mod tactic femei vulnerabile tinere pentru a obţine ovocite. Donarea de ovocite este prezentată ca o procedură sigură, dar în realitate, potrivit documentarului, este cu totul altceva. Odată cu apariţia tehnicilor de reproducere asistată, clinicile de fertilitate din SUA fac publicitate în rândul femeilor tinere sănătoase din campusurile universitare, în ziarele instituţiilor de învăţământ superior şi pe Internet. Acest documentar este realizat de către Centrul pentru Bioetică şi Cultură.
Larisa Iftime, Asociatia Provita Media, Str. Leonida no.27, Sector 2, Cod postal 020555, Bucuresti, Romania, Tel: 0040 21/210.34.27, Fax: 0040 318179532, Mobil: 0040 726.679.460
Website: www.provita.ro; E-mail: provitamedia@gmail.com
Aparitii Editoriale pentru Copii:
Din partea Editurii Frontiera, Str. Alexandru Depărăţeanu 26, Sector 1, Bucureşti, Tel: 0724 553 336, Email: office@editurafrontiera.ro; Web: www.editurafrontiera.ro redam urmatorul anunt:
Am plăcerea de a vă anunţa apariţia Editurii Frontiera (www.editurafrontiera.ro), prima editură românească dedicată în întregime publicării cărţilor de terapie pentru copiii cu întârzieri de dezvoltare. Editura îşi propune să publice cele mai noi şi importante titluri din domeniul terapiilor comportamentale, terapiei senzoriale, logopediei şi teoriei minţii. Cărţile vor avea un pronunţat caracter practic, astfel încât să fie accesibile nu doar specialiştilor, ci şi oricărui părinte dornic să lucreze cu copilul său. Prima carte pe care v-o propune Editura Frontiera este „Ghid de terapie ABA”, partea I („Strategii de modificare a comportamentului copiilor autişti”). Cartea este traducerea primei părţi a manualului „A Work in Progress” de Ron Leaf şi John McEachin.
Cea de-a doua parte a cărţii („Programele de lucru”) va fi publicată în toamna acestui an.
Momentan, cartea poate fi comandată scriind pe adresa de email a editurii. Va fi expediată prin poştă şi plata se va face ramburs (45 lei preţul cărţii+taxele poştale).
Ileana Achim
Director editorial
O INITIATIVA SALUTARA
Biserica Ortodoxa Romana a declarat anul 2010 “Anul Casatoriei si Botezului.” Salutam cu entuziasm aceasta initiativa si indemnan intreaga natiune sa se focalizeze asupra importantei casatoriei si familiei in promovarea bunastarii comune, al unei moralitati publice sanatoase, si al unui viitor pentru societatea romana.
STIRE DE ULTIMA ORA
Ieri 4 august 2010 judecatorul federal american Walker a emis o decizie de 138 de pagini prin care dezinstitutionalizeaza casatoria naturala in Statul California. A declarat neconstitutional amendamentul constitutional adoptat de cetatenii Statului California in noiembrie 2008 care defineste casatoria barbat-femeie si interzicea casatoriile homosexuale. Rezultatul net al acestei decizii este decretarea unui drept la casatorie intre persoanele de acelasi sex. Este cert ca decizia judecatorului Walker va fi atacata in recurs de organizatiile profamilie iar expertii prevad ca va ajunge la Tribunalul Suprem al SUA care va decide soarta finala a institutiei casatoriei in SUA. Mentionam ca pina in prezent 30 de state americane interzic la nivel constitutional casatoriile unisex, iar alte 15 la nivel legislativ. Textul integral al deciziei il aflati aici http://www.telladf.org/userdocs/SchwarzeneggerOpinion.pdf Notam ca judecatorul Walker e homosexual.
VRETI SA FITI INFORMATI?
Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro Buletinul informativ apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor.
Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.
Alianta Familiilor din Romania - www.alianta-familiilor.ro
6,402 Accesări

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu