luni, 2 mai 2011

Schimbarile care vor veni

Schimbarile care vor veni

 
Ieri am avut  o discutie interesanta cu Zarzavat O dezbatere despre schimbarile de care am tot vorbit in ultima vreme. Despre lectiile valoroase pe care noi ca romani am avut ocazia sa le invatam nu demult. Si care ar trebui sa ne ajute in anii care vor urma si in noua tranzitie care va incepe in curand. Era vorba de o alta cadere de sistem care se intampla cu cativa ani in urma. La fel de incredibila si inimaginabila pentru omul de rand ca si cea care ne asteapta acum. Si problemele care apar tocmai pentru ca un om aflat in interiorul sistemului care sta sa cada, nu poate in general sa inteleaga corect ceea ce se intampla in jurul lui.
Ia spuneti, in 23 septembrie 1989 cum ati fi reactionat daca va spunea cineva ca in 3 luni Ceausescu e mort ? Ca vom scapa de lipsurile grave de hrana si energie. De cozi vesnice la mancare, de frig si intuneric in case zilnic. Ca in 10 ani televiziunea prin cablu cu zeci de programe si calculatoarele vor fi chestii banale. Ca se va inventa o jucarie numita telefon mobil care incape in buzunar si mai face pe GPS-ul, camera video si aparatul foto simultan. Ca internetul va revolutiona sistemul de comunicatii, de informare si economii intregi. Si noi vom putea pierde vremea pe blog discutand liber economie si facand filozofie...
Stiu, majoritatea ar fi spus ca e un vis frumos. Utopic chiar. Auzi, telefon mobil si internet cand noi nu avem apa calda, stam pe intuneric si murim de foame. In 10 ani de acum ? S.F.-uri domnule, fugi de aici.
A fost numai lapte si miere ? Cat a durat prabusirea ? Dar refacerea ? Cum ar fi evoluat societatea daca nu ar fi venit mineriadele ? Daca nu s-ar fi grabit Ilici si gasca de comunisti ajutati de amicii de la est sa se bage in fata ? Cum s-ar intampla daca fenomenul s-ar petrece la nivel global ? Si n-ar mai avea cine sa-i sprijine pe cei care vor incerca sa "fure" o rasturnare de sistem in folosul propriu ? Si apoi sa traga inapoi educatia, cercetarea si stiinta pentru a indobitoci lumea cu consumerism prin intermediul mass-media ?
Credeam ca noi, ca romani, ar trebui sa fim mai deschisi la minte. Sa fi invatat ceva din lectiile ultimilor ani. Ca totul e posibil daca vrei. Ca trebuie sa inveti sa faci diferenta intre adevarat si fals. Ca e pacat sa iei teapa de la Caritas. Si sa pui apoi botul la FNI. Doar pentru a repeta din nou povestea afirmand ca imobiliarele "doar creste" si nu are cum sa scada.
Multe persoane au inteles din optimismul meu ca daca pica sistemul actual azi, maine ne reformam si ne regularizam si totul e lapte si miere. N-am insistat niciodata ca revenirea se va desfasura brusc si fara unele sacrificii. Ca nici atunci n-a fost roz si bine instantaneu, ci a urmat o perioada de crestere treptata. Insa colapsul s-a desfasurat destul de rapid. Am incercat sa arat ca la fel ca atunci, impactul social va fi major si prabusirea se va intampla peste noapte. Si in ciuda faptului ca acum oamenii se tem de un nou colaps, unii il vad totusi ca un eveniment benefic. Cei care au inteles ca poate fi si mai bine de atat. Cei care doresc la o lume mai buna si sunt aratati cu degetul drept visatori. Pentru ca "sistemul" de acum nu are cum sa pice, nu-i asa ?
Pesimistii pot spune ca de atunci am ramas rataciti in tranzitie, daca ne comparam noi de acum cu vecinii din vest de acum. Dar daca ne vom compara cu noi cei din perioada comunista, devine clar ca in aproximativ cativa ani depasisem deja nivelul de trai de atunci. Iar acum putem spune ca suntem la "ani-lumina" de 1989. Cu toata coruptia, jaful si manipularile de care ne plangem si care ne-au pus bete in roate. Putem sa ne imaginam oare care ar fi fost dezvoltarea daca acestea ar fi fost eliminate de tot atunci ?
Apoi, nu e corect sa privim acum lucrurile ca si cum am fi in exteriorul sistemului. Analizand cu actualele cunostinte, ceea ce traiam si gandeam atunci. Cati din cei care traiau in epoca comunista stiau ce se intampla in vest ? Mai ales cei care erau bombardati zilnic cu manipulari, cu cincinale, cu realizarile partidului si cate si mai cate. Care nu iesisera din tara si nu aveau termen de comparatie decat in ideea "legendelor" si povestilor de la altii. Care visau la un sistem mai bun, dar nu si-l puteau imagina. Care voiau sa scape de Ceausescu dar tremurau la gandul unei revolte si haosului cauzat de prabusirea comunismului.
S-ar putea sa avem niste surprize, la fel cum au avut si cei de atunci. Tin minte ca in timp ce se intampla, totusi multora nu le venea sa creada ca e real. Se uitau la televizor si erau pur si simplu blocati. Chiar si dupa lichidarea de urgenta a cuplului Ceausescu pentru musamalizarea treburilor si eliminarea indoielilor. Incearcati sa va aduceti aminte de acele momente, daca le-ati trait in tara si erati suficient de mari sa vi le amintiti. Sentimentul de incredibil era extrem de puternic in randul oamenilor normali.
Cam asa vedem si noi lucrurile acum, de pe aceasta planeta amarata, o picatura intr-un univers infinit, mult mai mica decat era atunci Romania fata de restul globului. Multi nici macar nu putem sa ne imaginam ca poate exista si altceva. Iar cei care vorbesc despre asta suna de multe ori utopic si neconvingator.
Din pacate si eu ca si voi, sunt in sistem. Si chiar daca unii reusesc sa isi fac o idee despre ce ar putea fi, le e uneori greu sa explice si altora despre asta. La fel ca si cei care pe vremea comunistilor vizitau o tara vestica, citeau un ziar strain sau ascultau emisiuni radio din afara. Incercand apoi sa explice vecinilor cam cum se intampla lucrurile in alte parti, ca au fost deja "revolutii" asemanatoare in alte tari si se apropie si randul nostru. Semnele se adunau si unii stiau ca va urma. Curand. Poate nu in 87 cand s-a incercat la Brasov prima revolta spontana si inabusita. Poate nu in primavara lui 1989 cand s-a intamplat la unguri. Dar pentru unii era din ce mai clar ca nu mai dureaza mult, chiar daca nu reuseau sa-i convinga de asta si pe restul majoritatii.
In final, incerc sa inchei intr-o nota optimista. Si pentru "pesimistii" de meserie, repet: nici acum 20 de ani nu s-a sfarsit lumea. Decat pentru ceasca si inca cativa. Mda, ca sa vezi inca o coincidenta. Imediat sunt exact 20 de ani de atunci. N-ar fi frumos sa ne prinda aniversarea in mijlocul unei alte "revolutii" ? Una adevarata de data asta... ;)
=======================================================================

Simpla privire asupra viitorului

 
Aceasta este o scurta prezentare a modului in care vad eu acum evenimentele ce se vor desfasura in urmatorii 5-10 ani. Posibil sa nu fiti de acord cu o parte din aceste lucruri, desi in mare parte le-am mai discutat deja. Am tot detaliat in ultima vreme ceea ce cred ca va urma in diferite domenii precum economie, energie, mediu sau spiritualitate. Am considerat insa necesar un nou cuprins actualizat al unor fapte in marea lor majoritate cunoscute deja cititorilor acestui blog. Incepem cu domeniul economic, de unde cred ca se va da startul schimbarilor iminente in urmatorii maxim 2-3 ani. Aceste transformari majore cred ca vor duce la dezintegrarea sistemului financiar, pentru ca ulterior intregul lant logistic global sa se rupa. Vor aparea probleme tot mai mari in transporturi, comert si tranzactii la scara mare. Increderea oamenilor in vechile sisteme este pe zi ce trece tot mai diminuata. Se vorbeste peste tot si din ce in ce mai mult despre adevarata situatie din lumea financiara sau cea politica. Oamenii incep sa spuna lucrurilor pe nume si mai ales sa ia atitudine, ceea ce va duce la prabusirea treptata a structurilor statale si a modului de organizare actual.
Imprimarea de bani nu va mai ajuta la nimic in momentul in care destabilizarile vor deveni tot mai puternice. Vor aparea probleme in aprovizionarile cu hrana si energie ce nu vor mai putea fi rezolvate cu bani de hartie. Schimbarile climatice vor aduce si ele modificari. Daca estimarile despre activitatea solara in crestere sunt corecte, vremea va continua sa fie tot mai haotica. Iernile reci in lipsa activitatii solare sau problemele survenite in cazul unor amplificari spontane pot afecta sistemele de distributie energetica. Aceste efecte vor putea fi atenuate in cazul aparitiei unor surse energetice alternative, avand in vedere tot mai multe noutati care vin din acest domeniu. Pe termen mediu oamenii vor suferi de pe urma cedarii vechilor retele energetice. Insa pe termen lung vor beneficia mult in urma descentralizarii si independentei castigate cu ajutorul noilor tehnologii ce vor oferi alternative reale.
Parerea mea este ca sunt multe persoane care stiu deja de lucrurile astea. Ca de aceea anumiti oameni politici sau manageri din marile corporatii si banci, considerati totusi inteligenti, se poarta ca si cum n-ar mai conta ziua de maine. S-au tot semnalat in ultima vreme un numar surprinzator de mare al demisiilor in cadrul managerilor  de top sau sefilor din politie  Bineinteles, putem da vina pe problemele economice sau pe cele personale. Altii pe de alta parte, pot spune ca nu doar au stiut, ci au si participat la crearea acestor conditii. Stiti probabil de teoriile NWO care vorbesc de crearea intentionata a unui sistem global cu o moneda unica aflata in mana bancherilor.
Ce uita insa unii este tocmai faptul ca acum avem deja asa ceva. Avem dolarul ca FIAT money universal acceptat aproape in orice tara de pe glob. Constituind moneda de rezerva si mijloc de tranzactionare deja implementat aflat in mana FED. Pe langa care mai exista deja si sistemul SDR. Pentru impunerea lor sub monopol de stat si pentru castigarea puterii de bancile centrale s-a muncit mai bine de un secol. Iar rezultatul nu va fi cel cu care incearca sa ne sperie diverse teorii mai mult sau mai putin "conspirationiste". Dezintegrarea acestui model al banilor fara valoare reala emisi sub monopol de stat cred ca va fi tocmai o eliminare a controlului exercitat acum de la nivel inalt. Pentru a reveni la un sistem fara manipulari de la varf si independent de vointa globala a catorva politicieni sau bancheri.
Personal cred ca in momentul dezintegrarii vechiului sistem, vom asista la o masiva descentralizare. Din instinct oamenii se vor intoarce la metale pretioase sau schimburi directe. Unele orase poate vor incerca si varianta emiterii de moneda proprie bazata pe etalon energetic, metale pretioase sau altceva. Sunt multe variante pe care le-am discutat la alternative monetare  Dar ideea va fi independenta si organizarea la nivel local. Cuvantul cheie va fi colaborare in ideea analizarii resurselor disponibile si gasirea de solutii. In functie de fiecare oras sau regiune organizarea si masurile vor fi diferite. In functie de viteza de reactie a oamenilor si a mentalitatilor, solutiile vor fi implementate mai repede sau mai tarziu, mai greu sau mai usor.
Vor fi bineinteles si cei care vor claca, vor ceda in fata presiunilor sau a fricii. Ca si cei care vor recurge la violenta in lipsa existentei unor nuclee care sa elimine aceste fenomene. De aceea vor exista si conflicte, desi la nivel global cred ca va fi evitata varianta unui razboi. Se poate sa mai asistam la confruntari conventionale de larga amploare avand in vedere framantarile din lumea araba si nu numai. Dar un full-atomic cum incearca unii sa sugereze cred ca este exclus. Cu toate jocurile de culise si castigurile obtinute pe urma unui eventual razboi, chiar si la nivel inalt exista persoane care inteleg riscurile unor astfel de actiuni. In plus, apar tot mai multe voci care spun ca cineva acolo sus are grija de noi. Si de obicei nu intervin in mod direct pentru ca e bine sa-i lasi pe cei mici sa se joace si sa invete singuri. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i lasi sa-si arunce planeta in aer cu totul. Se pare ca depinde doar de noi daca ne "cumintim" si ii lasam sa ne ajute odata ce aceasta eliminare a vechilor forme de negativitate va avea loc.
Bineinteles ca toate aceste schimbari vor veni cu modificari puternice la nivelul constiintei si mentalitatii umane. Se vor redefini prioritati, se vor duce lupte pentru depasirea piedicilor iar relatiile inter-umane vor capata noi valori. Vor fi multi cei care vor descoperi ca vechile ocupatii au devenit inutile si intoarcerea la vechile obiceiuri e imposibila, dar vor dori sa ajute totusi cumva in acest efort comun. Si vor fi mai ales cei care stiau de vreme buna ce va urma si au inteles ca trebuie sa se pregateasca pentru asta. In final reintoarcerea la fundamente si la o viata mai linistita intr-un mediu mai curat vor aduce vindecare atat la nivel fizic cat si la cel psihic. Atat a noastra cat si a naturii pe care cred ca vom ajunge sa o respectam si sa o cunoastem mai bine. Eu voi continua sa astept in continuare cu o minte deschisa vremurile ce vor veni. Iar daca unii dintre voi nu-mi impartasiti ideile sau optimismul, rugamintea este ca de obicei sa nu folositi pietre. Prea mari...
 
 
 
sursa DILEME EXISTENTIALE blog
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu