sâmbătă, 28 mai 2011

Cel mai puternic laser din lume

Cel mai puternic laser din lume

Puterea laserului de la Magurele va fi mai mare decat cea a tuturor centralelor nucleare, insa aceasta putere nu functioneaza continuu - Nicolae Zamfir  



Nicolae Zamfir
Foto: Agerpres

"Puterea laserului de la Magurele va face ca un obiect sa se deplaseze aproape cu viteza luminii", insa nu poate fi vorba de teleportare, a declarat profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si managerul proiectului ELI in Romania. Prezent vineri la un seminar international pe tema ELI-NP, organizat de KPMG Romania, acesta a explicat ca "puterea laserului va fi mai mare decat cea a tuturor centralelor nucleare, insa aceasta putere nu functioneaza continuu". Intrebat daca pilonul de la Magurele, care are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma, va putea inlocui o centrala nucleara, Zamfir a declarat ca "orice este posibil la viteza cu care avanseaza societatea omeneasca, insa acum se intrevad cu totul alte aplicatii".

"Puterea laserului de la Magurele va face ca un obiect sa se deplaseze aproape cu viteza luminii", a continuat Nicolae Zamfir, explicat ca nu se poate vorbi, insa, de teleportare. "Pentru simturile obisnuite, lumina vine instantaneu, din punctul nostru de vedere, de la Soare la Pamant, dar de fapt ea calatoreste. Asta nu inseamna teleportare, ci ca va merge cu viteza extraordinar de mare". Managerul proiectului ELI in Romania a declarat ca "puterea laserului va fi mai mare decat cea a tuturor centralelor nucleare", insa a precizat ca "puterea nu functioneaza continuu, deci pentru o fractiune extrem de mica de secunda este puterea aceasta. Se poate spune ca puterea acestui laser va fi mai mare decat puterea tuturor centralelor din lume. Dar asta nu spune nimic, pentru ca puterea aceasta este concentrata in cateva picosecunde".

Intrebat daca pilonul de la Magurele, care are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma, va putea inlocui o centrala nucleara sau daca va putea alimenta cu energie un oras intreg, Zamfir a declarat ca "orice este posibil la viteza cu care avanseaza societatea omeneasca, insa acum se intrevad cu totul alte aplicatii, legate de metode nucleare care vor servi la producere de exemplu de radio izotopi care vor fi in medicina, la tratarea cancerului, la gestionarea materialelor nucleare. Putem sa ne gandim la asta, dar va spun ce se va intampla in cativa ani dupa ce se va da in functiune".

In ceea ce priveste intretinerea facilitatii, estimarile pornesc de la faptul ca "puterea necesara va fi de 5 megawatti, care costa". Cei care au facut studiul de fezabilitate au imaginat o sursa de energie verde, cu pompe de caldura: se fac 100 de pompe de caldura in jur, astfel incat energia sa fie asigurata din schimburi geotermale de caldura, a explicat managerul proiectului. Acesta a precizat ca in Europa exista astfel de sisteme cu pompe, insa numai pentru case individuale. "Ar fi prima data in Europa cand poti sa faci la nivel industrial astfel de lucruri. Costurile vor fi mari, dar vor fi acoperite si din fonduri nationale, si din fonduri europene".
 
 
de Raluca Pantazi HotNews.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu